Una vintena d’associacions i moviments de dones del departament de Pikine, al Senegal, han reconduït les seves accions cap a la prevenció i la sensibilització de la població sobre la malaltia per coronavirus, que recentment ha provocat els primers contagis al país.

Les 25 associacions de dones participants havien estat seleccionades l’any 2019 per dur a terme microprojectes sobre els drets de les dones, amb el finançament que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que depèn del Generalitat, ha canalitzat a través del Fons de Dones del Senegal, gestionat per l’entitat Graines Senegal.

La utilització dels fons de dones per a donar suport a microprojectes per a l’apoderament de les dones s’està replicant també al Marroc, Moçambic i Colòmbia. Com mostra l’emergència del coronavirus, aquest instrument es caracteritza per una enorme flexibilitat i adaptabilitat, i això permet a l’ACCD ajustar-se de forma molt ràpida a les necessitats reals i immediates de les comunitats on incideixen.

Finançades a través del Fons de Dones del Senegal, aquestes organitzacions han iniciat una sèrie d’activitats per explicar als barris els modes de transmissió de la malaltia i les mesures preventives que cal prendre, en particular el rentat regular de mans amb sabó o una solució hidroalcohòlica, i l’ús d’un mocador o el colze per a la tos. A més, les entitats han distribuït lots de productes desinfectants amb l’objectiu de minimitzar al màxim la propagació del virus a les comunitats.

D’un pressupost global de 100.000 euros al Fons de Dones del Senegal, l’import dedicat fins ara a la resposta a la COVID-19 és de 5.600 euros, gràcies a la notable capacitat d’adaptació de les entitats davant la pandèmia.

A data de 31 de març, els casos positius de coronavirus són 175, amb la regió de Dakar com a epicentre de l’epidèmia, però es tem que aquesta xifra augmenti notablement durant les setmanes vinents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram