La Covid-19 farà de Sant Jordi una diada ben diferent. En un dels dies més especials per a Catalunya i, des de fa uns anys, arreu del món, no es veuran parades de llibres ni roses als carrers i places. Tampoc s’hi veuran cues i riuades de gent en una festa que convida fer-ho fora de casa.
Així s’ha llançat la proposta ‘Aquest Sant Jordi matarem el pitjor drac’, adreçada a famílies amb infants i joves. Una iniciativa de Pat Vila, coordinadora i fundadora de Foreign Friends for Catalonia. “Proposem de fer una parada de Sant Jordi a la pròpia llar, en un racó especial i amb contes de la
biblioteca infantil de la família”, explica Vila a Exterior.cat.
L’objectiu és que cada parada casolana estigui decorada i pintada pels propis nens i nenes, col·locant-hi garlandes, senyeres i roses de paper. “Es tracta d’una iniciativa que té un alt valor simbòlic i educatiu”, apunta Vila. Però no acaba aquí. Per fer-ho més real, Vila proposa que “els infants ‘venguin’ els llibres a les persones adultes de la família, i amb els diners que recullin es faci una donació a la campanya Jo em corono per a la recerca contra el coronavirus”.
En tot cas, Vila subratlla que “aquesta iniciativa, en cap cas, no vol substituir en cap cas els llibres que s’hauran de comprar en la festa del llibre proposada pel govern pel 23 de juliol” i afegeix que “l’objectiu és que els més menuts no interrompin la tradició de la celebració de la Diada de Sant Jordi a la vegada que se’ls transmet el valor de la solidaritat”.
Per a visualitzar la iniciativa s’ha activat el compte de Twitter i a Instagram @SantJordiaCasa aquelles famílies que munten una paradeta de llibres a casa. “Animem també a les famílies que ens enviïn fotografies de les seves parades per fer-nos-en ressò”. Davant la impossibilitat que se celebri el 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi, des d’aquest compte a les xarxes socials es publiquen fotografies de diferents escriptoris de creadors del país sota el títol “El lloc on comencen els somnis”.