Font: Casal de Catalunya de Paraná

Des de 2002 i de forma ininterrompuda, Radio Costa Paraná -la ràdio pública de la ciutat- emet el programa Paraná per Anar Endavant, que serveix per donar a conèixer la història i la cultura catalana a Paraná, la capital d’Entre Ríos (Argentina), a tocar de l’Uruguai i de la província de Santa Fe. L’espai, a càrrec del Casal de Catalunya de Paraná, es va emetre fins a finals de 2017 a Radio Universidad de la UTN Regional Paraná.

Quatre dones cuinen l’espai radiofònic que, des de l’any passat, s’emet els diumenges -d’11 a 12 del migdia (hora argentina)-. Fa 17 anys, el programa van iniciar-lo Mònica Pujol i Mercè Porqueres Quercia. Un any més tard s’hi va afegir Mònica Rodríguez López, després la Verònica Rodríguez López i des de fa 7 anys, Cora Ruiz Tena. També hi participen periòdicament el grup de joves del casal que s’anomena Castells de Foc.

El programa, d’una hora de durada i en format magazine, és la veu del Casal de Catalunya de Paraná. Mercè Porqueres Quercia (Villa María, Argentina, 1948) explica a Exterior.cat que “una de les principals funcions del Casal és donar a conèixer Catalunya i la difusió de la cultura catalana a la ciutat entrerriana i a la província tenint en compte que és una entitat oberta i fomenta la integració amb la comunitat d’acollida.

Arquitecta i amb la família paterna catalana pels quatre costats, Porqueres afegeix que “el programa de ràdio representa un vehicle adequat per apropar-nos a un públic que possiblement no s’hagi apropat mai per la seu de l’entitat, i també per compartir coneixement de la cultura catalana amb el nostre grup de socis i sòcies, simpatitzants i els i les amigues de Catalunya i de casa nostra”.

QUATRE DONES, QUATRE BLOCS

L’espai es divideix en quatre blocs diferenciats i és en castellà. Verònica Rodríguez López (Paraná, Argentina, 1972) catalanòfila i llicenciada en comunicació social assegura que “el fet que el castellà sigui la llengua que utilitzem al programa és exclusivament perquè la nostra audiència és de parla hispana. És l’eina que tenim per fer arribar tot allò relacionat amb Catalunya a la població argentina”.

El primer bloc, la política i l’actualitat centren els primers minuts de l’espai. És a càrrec de Cora Ruiz Tena (Barcelona, 1986), politòloga especialitzada en gènere i joventuts que fa 8 anys que viu a l’Argentina i des de l’adolescència va reinvidicar-se com a independentista. Ruiz diu que “intentem donar una visió de l’independentisme català per un públic que el que consumeix majoritàriament és allò que expliquen els mitjans espanyols”.

El segon bloc, el programa s’endinsa en la història, els personatges, l’art, la llengua i la literatura. “Fem un tomb per Catalunya, és a dir, turisme per visitar algun indret dels Països Catalans”, diu Mònica Rodríguez López (Paraná, Argentina, 1967), catalanòfila, professora d’anglès, d’alemany i de català i fa classes de català al Casal de Catalunya de Paraná des de 1997. A més, també es fa una pinzellada del calendari festiu i del patrimoni cultural català.

És en aquest espai que s’inclouen les entrevistes a personalitats catalanes. Durant aquests anys, Paraná per Anar Endavant, ha conversat, entre d’altres, amb Núria Feliu, Maria del Mar Bonet i Joan Dausà fins al diputat al Congrés espanyol, Gerardo Pisarello Prado o la senadora Sara Bailac. A més, de representants del món associatiu d’Argentina.

El tercer bloc és on es passa balanç d’allò positiu i negatiu de la setmana des d’un àmbit més internacioonal, a més dels esports, i les novetats tecnològiques, educatives i culturals catalanes que siguin d’interès per al col·lectiu de joves tant del Casal com de les persones oients. L’últim bloc està dedicat a la difusió de les activitats institucionals del Casal de Catalunya de Paraná i d’altres entitats catalanes del Con Sud d’Amèrica. Al final de cada bloc es pot escoltar la música d’artistes catalans. “El programa sempre finalitza amb una sardana de regal pels aniversaris de socis i sòcies, amics i amigues del Casal de Catalunya de Paraná”, assegura Rodríguez.

LA VEU DELS CATALANS A PARANÁ

El Casal de Catalunya de Paraná neix amb la voluntat de 9 famílies de conservar les seves arrels catalanes. Aquestes persones eren nétes, filles i besnétes de catalans i catalanes, i també catalanes nascudes a Catalunya de famílies argentines, així com argentins que vivien a terra catalana durant la dictadura argentina i amb la tornada de la democràcia van tornar al seu país. D’això fa 23 anys.

Per tant, segons explica Porqueres “l’activisme català a Paraná té l’objetiu d’esdevenir un enllaç d’intercanvi cultural entrerrià-català que sigui d’interès tant pels socis del Casal de Catalunya com per la comunitat en general”. Paraná, a més, és un dels casals més actius del Con Sud Amèrica.

Diumenge passat, el Paraná per Anar Endavant va dedicar part del seu programa a Exterior.cat. El cap de continguts del portal web del Grup Comunicació 21, Quim Miró, va reconèixer que “Exterior.cat s’ha convertit en només cinc mesos en el lloc de trobada de la comunitat catalana a l’estranger”. Miró va afegir que “la prioritat és donar visibilitat a l’acció del Govern fora de Catalunya i, alhora, d’aquelles accions econòmiques, socials i culturals amb segell català arreu del món”.

El programa Paraná per Anar Endavant és molt viu a les xarxes socials que s’han convertit en una eina imprescindible per a la seva difusió. Els oients poden seguir-ho per Internet al web de Radio Costa Paraná, però al mateix temps s’ofereixen els continguts a Facebook, Twitter i, fins i tot, Instagram.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram