Toda va llicenciar-se en Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i després d’un temps treballant a Lear Corporation, a Valls, va arribar a Suïssa el 2018 per tancar un màster sobre intel·ligència artificial que havia començat a Catalunya. A la Universitat EPFL, a Lausana, va endinsar-se en la cultura suïssa, després va fitxar pel grup Richemont i des del setembre de 2019 resideix a Couvet, un petit poble al cantó de Neuchâtel, on hi ha trobat l’escenari perfecte. Muntanyes, bons paisatges per a fer quilòmetres i una marató amb molt bon gust per tancar el 2023.
“Soc corredor de muntanya i estem una mica allunyats dels ritmes que s’acostumen a portar en asfalt, però és veritat que des de l’any passat, i gràcies a la meva parella, vaig agafar l’afició a córrer en pla”, explica Toda a Exterior.cat. Després de provar sort a Sevilla, Ginebra i Barcelona en la cursa de llarga distància per excel·lència, va proposar-se córrer la de Lausana. De fet, és la penúltima prova de l’any, a la qual se sumarà una de 35 quilòmetres el cap de setmana que ve.
Aleix Toda, el català que va guanyar la Marató de Lausana, és enginyer i treballa pel grup Richemont a Suïssa
Tot i que no va començar com a capdavanter, cap al quilòmetre 27 va trencar el ritme de la cursa i va superar els corredors destacats. Malgrat que a menys de deu quilòmetres el seu perseguidor més immediat, Giovanni Vanini, va situar-s’hi a deu segons, va gestionar bé l’últim tram i va entrar primer a meta, amb un temps de dues hores i 29 minuts. “Estic molt content amb les sensacions que vaig tenir durant la cursa i amb la preparació prèvia i la gestió emocional”, confessa uns dies després.
L’escenari, sense els atletes procedents de països com Kenya o Etiòpia que sí que participen en altres maratons, es dibuixava perfecte per a corredors com Toda, que podien donar la sorpresa quant a resultats. Així i tot, el tarragoní explica que “no és just guanyar una marató en aquest temps, crec que es guanyen en temps pròxims a les dues hores i 10 minuts, però si poso la posició de banda, estic molt content de mi mateix”.
A Suïssa, Toda ha seguit amb la seva afició de córrer per la muntanya, i és que s’entrena regularment, duu un calendari al detall i una planificació que combina amb la seva feina al grup Richemont. En aquest conglomerat, forma part de l’equip de recerca i desenvolupament transversal a totes les empreses del grup i millora els processos dels rellotgers, tot a partir de la intel·ligència artificial.Sobre la possibilitat de dur a terme aquesta feina prop de casa, explica que “tot i que a Catalunya s’estan fent moltes coses per millorar la retenció del talent, els salaris que percebem no és el mateix. Hi ha una diferència molt gran, hi ha punts que es podrien millorar perquè fos més fàcil quedar-s’hi”. Així, sembla que el seu camí seguirà prop de Suïssa, de moment, tot i que entre els seus plans hi ha el de tornar.
A Lausana, va contactar amb el Casal Català de la ciutat i hi manté el contacte sempre que pot i que la feina i les curses li permeten, una relació que el satisfà. “Reconforta tenir un grup de catalans tan a prop, a Lausana he trobat grans amics”, rebla.
Artur Mas, des de Lausana: “Un referèndum amb l’Estat espanyol no es pactarà”