Àurea Cors és enginyera aeroespacial a EUMETSAT, a Alemanya [Foto: cedida]

Àurea Cors Espinal (Manresa, 1997) és enginyera aeroespacial graduada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb màster en gestió en enginyeria, i treballa com a enginyera d’operacions espacials a EUMETSAT, l’Organització Europea per a l’Explotació de Satèl·lits Meteorològics. La bagenca serà present en l’enlairament del primer satèl·lit de la nova generació EPS-SG, coneguda com a Metop-SG, i explica a Espai Mèdia el seu camí d’ençà que va sortir de la universitat i va trobar en l’espai, especialment en la Lluna, la seva passió i la seva professió.

L’enginyera s’encarregarà d’assegurar que la base de dades de comandament estigui validada i actualitzada, una tasca crítica durant el llançament i l’operació inicial. L’enlairament del primer satèl·lit d’aquesta constel·lació és previst per al 13 d’agost i tindrà continuïtat amb cinc més. En total, seran sis naus organitzades per tres parelles formades per un satèl·lit de tipus SGA i un de tipus SGB.

El 13 d’agost s’enlairarà el primer satèl·lit de la generació EPS-SG i Àurea Cors hi participarà

“L’objectiu és millorar la qualitat i la fiabilitat de les prediccions meteorològiques a curt i mitjà termini i disposar d’eines més potents per al seguiment del canvi climàtic i la vigilància ambiental global”, explica Cors. Aquesta missió està cridada a assegurar la continuïtat del servei després dels actuals satèl·lits Metop, així com a ampliar la capacitat d’observació global amb dades més precises. Per això, l’enlairament del primer satèl·lit encetarà una etapa clau i pot convertir-se en una eina molt rellevant per a la presa de decisions polítiques.

Després de graduar-se a la UPC, va traslladar-se a Alemanya per seguir el seu camí i va començar a l’European Space Operations Centre, en el programa Copernicus, durant dos anys i mig. Amb aquest bagatge, havent-se introduït en el món de les operacions de satèl·lit i adquirint una base sòlida quant a operacions espacials, va incorporar-se a EUMETSAT dins de l’equip de control de vol de la missió EPS-SG.

La bagenca va començar a treballar a Alemanya en l’European Space Operations Centre, en el programa Copernicus [Foto: Cedida]

“Poder contribuir en el sector espacial, des d’EUMETSAT, i en una missió que té un impacte tan gran en la societat i en el medi ambient, és una manera de donar el meu petit gra de sorra en un àmbit tan tangible”, confessa. No era el seu objectiu, poder acabar en aquesta organització, però assegura que es tracta d’un camí natural que encaixa amb els meus interessos i passions”.

A EUMETSAT, Àurea Cors s’ha enfocat, a curt termini, en el llançament i en la fase inicial d’operació del rimer satèl·lit EPS-SG, la qual serà una etapa “molt intensa i decisiva”. A mitjans del 202 s’ha previst l’enlairament del primer satèl·lit SGB i la catalana també hi prendrà part. A més, rebla que “m’agradaria seguir creixent dins del sector espacial combinant les meves habilitats tècniques en operacions amb les capacitats de gestió de projectes i equips i em motiva molt la idea d’assumir rols i contribuir des d’una visió més àmplia als grans reptes del sector”.

Mudar-se a Alemanya per enfocar la seva carrera, fa menys de cinc anys, va ser una decisió encertada i el temps hi ha donat la raó. I participar en l’enlairament d’aquesta generació de satèl·lits és la primera de les recompenses professionals que pretén conquerir.

Ana Guerrero: “Les noies que divulguem sobre astronomia estem convertint-nos en referents”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram