
Un grup de catalans del Casal Català de Boston i Nova Anglaterra, en una sortida a la muntanya [Foto: Casal Català de Boston i Nova Anglaterra]
Així, el 2024 un grup de catalans encapçalats per Laia Roset Roig (Bellpuig, 1982), va impulsar el Casal Català de Boston i Nova Anglaterra en un intent d’aglutinar les diferents mirades. “Necessitàvem formalitzar una associació on tothom hi tingui cabuda, des dels estudiants del MIT fins aquelles famílies arrelades”, explica la presidenta del casal, Roset Roig.
El primer precedent d’associacionisme català a Boston va ser un grup a Facebook impulsat per Jordi Bartolomé. En els anys més intensos del procés, un grup destacats de catalans es van aplegar en diverses ocasions i en els espais més cèntrics de Boston per a reivindicar el dret a decidir i a favor de la independència de Catalunya.
“Necessitàvem formalitzar una associació on tothom hi tingui cabuda”, explica la presidenta del casal, Roset Roig
Deu anys després, el Casal Català de Boston i Nova Anglaterra ja és una realitat. I a més, amb l’aprovació del reconeixement oficial per part de la Generalitat que converteix el casal en un punt de trobada, de suport, d’assessorament i de cohesió social per als catalans residents a la regió nord-americana.
“En una trobada a Boston amb l’exdelegat del Govern als EUA, Isidre Sala, ens va engrescar a fer el pas cap el reconeixement oficial. A més d’optar a subvencions ens servirà per estar més vinculats amb Catalunya. A Sala li estarem sempre agraïts”, subratlla la presidenta. Gràcies a aquest reconeixement, el casal podrà accedir a serveis, ajuts i programes de suport destinats a les comunitats catalanes a l’exterior.
Més associats i l’aposta per als infants, com a reptes

Foto: Casal Català de Boston i Nova Anglaterra
Actualment l’entitat té una setantena de membres inscrits com a associats, tot i que en el grup de WhatsApp s’hi agrupen més de 250 persones. “Volem que les catalanes i famílies mitxes (que n’hi ha moltes) es facin sòcies del casal. Així és com podrem tirar endavant les iniciatives”, recorda.
Una de les dificultats que té el casal és que abraça una extensió geogràfica gran. “Tenim un problema logístic”, subratlla la presidenta. “La distància del centre als afores de Boston és gran. I això ens dificulta a l’hora de triar els espais per a fer les activitats”. Entre les activitats més destacades que organitzen hi ha la celebració de la Diada de Catalunya, Sant Jordi, Sant Joan i Nadal. També programa altres esdeveniments culturals i socials per a totes les edats, incloent-hi tallers de castells, un grup especialitzada de Biotech i excursions.
“Volem que els infants de famílies, majoritàriament mitxes, tinguin un espai de relació amb el català”, diu la presidenta
Com a mestre d’Educació, Roset Roig considera que “un dels reptes que tenim com a casal és l’impuls del català entre els infants”. En la majoria de trobades, els infants -majoritàriament, fills de parelles mixtes- tenen l’anglès com a llengua vehicular. “Volem que els infants de famílies, majoritàriament mixtes, tinguin un espai de relació amb el català”, diu.
El Casal Català de Boston i Nova Anglaterra treballa activament per promoure la cultura i la llengua catalanes, difondre internacionalment Catalunya i fomentar la participació dels joves. En aquest sentit, Roset Roig assegura que “hem de refermar la cultura i la llengua catalanes com a element diferenciador, ja que hi ha nord-americans que els genera confusió amb elements de la cultura espanyola”.
Aquells qui vulguin descobrir el Casal Català de Boston i Nova Anglaterra poden fer-ho a través del seu portal web.
El Casal Català de Boston i Nova Anglaterra obté el reconeixement oficial