Font: Canal Media

Argentina és un dels països amb més presència catalana a l’exterior i un pulmó de reinvidicació de la cultura catalana a l’Amèrica Llatina. La seva capital, Buenos Aires, compta amb un dels casals catalans més antics -fundat el 1886- i compta amb un dels immobles més atractius de la ciutat. Tot i els canvis socials i tecnològics durant més d’un segle d’història, el Casal de Catalunya de Buenos Aires disposa des de fa cinc anys amb un canal de comunicació propi: CasalMedia.

L’any 2014, el Casal de Catalunya de Buenos Aires va posar en marxa CasalMedia, a través d’Internet. Fabián Braña (Buenos Aires, 1970), director de CasalMedia i realitzador àudiovisual, explica a Exterior.cat que “el Casal a Buenos Aires té molta tradició, està molt arrelat i aquest projecte serveix per difondre la cultura catalana amb un producte fet des d’Argentina per un públic de parla hispana”.

Un dels secrets de CasalMedia és que els seus presentadors “no són professionals ni periodistes, sinó associats al casal”, admet Braña. Els estudis són en una de les sales de l’immoble del casal: un plató de petites dimensions, una connexió per transmetre per streaming d’una emissió gestionada per dos operadors. “És una producció de pressupost baix dins del sector àudiovisual. Hi posem més enginy que diners”, reconeix el director.

UN CANAL DEDICAT A CATALUNYA

La primera emissió, l’abril de 2014, va ser amb el programa estrella de la casa: La Hora Catalana, a càrrec de Manuel Rosell, vicepresident del casal y Ramon Abellana. Més tard es va incorporar Xavier López Granda. “Vam heretar aquest espai radiofònic que es va emetre durant molts anys en una emissora d’AM (Amplitud Modulada) a Buenos Aires i la vam adaptar al format àudiovisual”, explica el director. La Hora Catalana és un espai magazine d’informació sobre Catalunya i, que darrerament, està molt enfocada al judici que està tenint lloc al Tribunal Suprem de Madrid.

Actualment, en la programació de CasalMedia s’emeten cinc programes. A més de La Hora Catalana, també destaquen La Cuina de la iaia, amb Maria Rosa Vicedo; Viajando por Catalunya, amb Cristina Roldán i els espais en veu en off Mundo Barça i Casal desde adentro. Els continguts tenen molt a veure amb l’activitat que genera el propi casal català de Buenos Aires. Durant aquests anys, han trepitjat els estudis de Canal Media molts catalans il·lustres. Des del cantant Joan Manuel Serrat, els germans Roca del Celler de Can Roca fins al vicepresident del FC Barcelona, Jordi Cardoner.

Braña reconeix que “l’evolució de CasalMedia en aquests cinc anys ha estat molt bona. Hem passat d’un a cinc programes d’emissió estable i la prioritat continua sent la mateixa: explicar Catalunya des d’un enfocament argentí”. Una de les qüestions que es posen a debat entre els espectadors és la llengua. “Molta gent, sobretot de Catalunya, ens pregunta perquè no emetem en català. La resposta és ben senzilla: la manera de fer arribar la cultura catalana a l’Amèrica Llatina és a través del castellà”, puntualitza.

L’1-O: RÈCORD DE VISUALITZACIONS

Sense la pressió de l’audiència, CasalMedia suma una mitjana de 400 visualitzacions, tot i que hi ha programes que dupliquen aquesta xifra. Durant cinc anys, la producció de la cadena acumula més de 800 programes de contingut propi. El rècord de visualitzacions va ser en una jornada assenyalada per a la història del país: l’1 d’octubre de 2017, data de celebració del referèndum per a la independència.

“Vam fer una transmissió de forma ininterrumpida amb protagonistes des de Barcelona i en directe, també, en la manifestació improvisada que hi va haver a la Plaza del Obelisco de Buenos Aires contra la repressió policial espanyola”, explica el director. Aquell 1-O, CasalMedia va fer el seu rècord històric amb 5.000 visualitzacions.

Les dates més assenyalades és quan hi ha més seguiment per streaming. Sant Jordi, l’11 de Setembre i una de les celebracions més tradicionals a l’Argentina, La nit dels museus. L’edifici del Casal forma part del circuit de museus de Buenos Aires i CasalMedia emet un programa especial en directe. “La continuïtat passa per mantenir aquest desafiament i que sigui una porta oberta dels socis del casal d’interactuar amb els espectadors”, diu el director. El president del Casal de Catalunya a Buenos Aires, Josep Antoni Meléndez Paredes i el seu consell directiu també tenen dipositada tota la confiança en el projecte de CasalMedia, que vol seguir sent un portal àudiovisual de referència entre les comunitats catalanes a l’exterior.