
Primers assajos dels castellers del País Basc [Foto: Cedida]
El santcugatenc, arquitecte de formació, fa dotze anys que està lligat al món dels castells, en diferents colles, i va pensar que el País Basc també mereixia un grup que sigui capaç d’estendre la tradició en tot el seu territori. Per això, va decidir engegar-ho tot acompanyat d’una amiga que viu a Bilbao: “no volíem deixar de fer castells i com que aquí no hi ha colla, crèiem que seria una manera per a arribar a la gent catalana que hi viu”. Així, es tracta de fer colla a partir dels castells, una de les mostres més expressives de la cultura catalana. En total, més d’una vuitantena de persones ja s’hi ha sumat i una desena integren l’equip de coordinació.

Arnau Montoya, amb la colla de Sant Cugat [Foto: Cedida]
Un grup de catalans residents a Donosti i Bilbao impulsen una colla castellera al País Basc
“Ara estem en un moment de captació, observant la gent que tenim i formant els qui tenim, poques han fet castells abans. Per sort coneixem moltes colles catalanes i ens estan ajudant a donar-nos visibilitat, així com a gent local”, explica. A més, afegeix que “comporta molta comunitat, la gent s’hi està ficant molt per fer caliu i conèixer gent de tot arreu”.
La febre castellera també parlarà basc, i Montoya aplaudeix el creixement i l’interès de les colles més enllà de les fronteres catalanes. “Mentre el fet casteller es transmeti com toca i no es desvirtuï, endavant amb les colles internacionals, es tracta de compartir la cultura pròpia crear espais i comunitats interculturals”, afirma. A més, reivindica la seva essència: “et sents partícip d’un objectiu comú, el de fer castells”.

Per Sant Joan, la nova colla castellera oferirà dos assajos [Foto: Cedida]
Les colles castelleres de l’exterior s’apleguen a Tarragona