A fons

Catalunya enforteix el seu lideratge com a potència exportadora de vins i caves

|2024-07-09T11:01:17+02:009 juliol 2024|Exterior

Foto: Prodecat

Un informe fet per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- revela que pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola (49,5%) són exportadores. Segons dades recollides al document, l’any 2023 les exportacions de Catalunya de vins i caves van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes.

Al llarg de la darrera dècada, Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior, sent el territori líder tant en nombre d’empreses que fan negoci internacional com per volum de negoci generat. Per països, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó són els principals destins dels vins i caves catalans.

El sector vitivinícola català és referent en el mercat global. Segons dades de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Itàlia, França i Espanya són els tres primers països pel que fa a producció mundial del vi, aglutinant entre ells més del 50% de la fabricació total.

Un sector que genera 3.200MEUR de volum de negoci

Les empreses catalanes participants al Barcelona Wine Week [Foto: INCAVI]

El sector dels vins i caves a Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,2% del PIB. És una de les principals dades de l’actualització de l’estudi La cadena de valor vitivinícola a Catalunya, elaborat pel Govern per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Segons el document, el volum de negoci d’aquest sector s’ha duplicat des de l’any 2016, quan es va radiografiar aquest àmbit per darrera vegada.

El mapeig mostra que hi ha 1.384 empreses que s’hi dediquen, que donen feina a prop de 10.500 persones

El document radiografia l’estat de salut del conjunt de les empreses i organitzacions que desenvolupen una activitat relacionada amb el cultiu i la cura de la vinya; la verema; la vinificació; la fermentació; l’emmagatzematge; l’embotellament i la comercialització dels vins i caves. ACCIÓ ha presentat aquest dilluns l’estudi a Vilafranca del Penedès, juntament amb el clúster vitivinícola de Catalunya, INNOVI.

L’informe mostra que hi ha 1.384 empreses que es dediquen al sector (un 62% més el 2016), que donen feina a 10.460 persones treballadores. Es tracta d’un teixit empresarial consolidat, on la majoria de companyies, el 81,2%, tenen més de 10 anys de vida. El document també apunta que el 95,7% de les empreses catalanes d’aquest àmbit són pimes.

Pel que fa als segments de negoci, la majoria d’actors del sector es dediquen a la producció i elaboració del vi i el cava (86,3%). Aquestes companyies facturen el 89,5% del total de volum de negoci i ocupen el 92,4% dels treballadors. En aquest sentit, els cellers s’erigeixen com a tractor de l’ecosistema, aglutinant el major nombre d’empreses, volum de negoci i llocs de feina. Les empreses que ofereixen serveis transversals al conjunt de la cadena de valor són el 8,3% del total, mentre que les distribuïdores i comercialitzadores en representen el 5,4%.

Qualitat, personalitat i identitat, els distintius dels vins i caves catalans per atraure el món
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram
Rep el butlletí setmanal d'Exterior gratis clicant aquí
Go to Top