Llorenç Aviñó i Joan Maria Diu, impulsors de ‘Ce la faccio’, a l’exterior de les instal·lacions de RTV El Vendrell [Foto: Maria Cerezuela / Exterior]

Els lligams entre Catalunya i Itàlia són enormes. Segons dades de l’Idescat de 2023, prop de 90.000 italians resideixen a Catalunya, sent la comunitat més gran només superada pel Marroc i Romania. A Barcelona, són dades de l’ajuntament, hi viuen més de 50.000 italians, sent el país amb més empadronats a la capital catalana. A la inversa, a Itàlia resideixen 6.125 catalans i catalanes segons dades de l’Idescat de 2024, i amb una tendència a l’alça en aquests darrers anys.

Més enllà de les dades, el vincle entre cultures genera complicitats i passions. Prova d’això és que dos catalans residents al Baix Penedès han impulsat Ce la faccio (‘Ho puc fer’, en català), un espai radiofònic de periodicitat setmanal emès gairebé íntegrament en italià a RTV El Vendrell. El programa s’acaba d’estrenar aquest 2025 i el lideren dos amics catalans i italianòfils: Joan Maria Diu i Llorenç Aviñó. “Compartim el mateix amor per Itàlia”, asseguren des dels estudis de l’emissora municipal.

L’amor per Itàlia té camins diferents per a Diu i Aviñó. Diu, sent regidor de l’ajuntament d’El Vendrell, va promoure un agermanament amb la ciutat italiana Sabaudia que es va formalitzar el 2002. “He viatjat moltíssim a Itàlia, un cop l’any fem una trobada amb col·legues de Sabaudia, i a més soc molt lector d’italià, miro les sèries de la televisió italiana i segueixo l’actualitat d’Itàlia”, explica Diu.

“Tenim un objectiu clar: ser l’altaveu dels italians residents a Catalunya i que trenqui fronteres i arribi a Itàlia”, expliquen els impulsors

Diu i Aviñó són grans enamorats del país transalpí: de la gastronomia a la música passant per la literatura (des d’Antonio Manzini a Cristina Cassar Scalia). Fruit d’aquesta passió per Itàlia, Aviñó hi suma la seva dona, Rosa Maria Guerrero, qui parla l’italià amb molta fluïdesa i també forma part de l’equip del programa radiofònic juntament amb Joan Márquez (com a tècnic de so) i Narcís Pallarès-Domènech (un politòleg català de Sant Jaume dels Domenys resident a Roma).

Foto: Maria Cerezuela

Amb tots aquests ingredients es va impulsar Ce la faccio. “És un programa innovador, fet des d’una ràdio municipal a Catalunya i emès en italià. No sé si hi ha més emissores en el nostre país que emetin un programa en una altra llengua”, assegura Aviñó. El programa s’emet els dijous a les 21.30 hores, es reemet els dissabtes a les 22 hores per RTV El Vendrell i també es pot recuperar a la carta.

Ce la faccio és una proposta d’entreteniment amb informació, música, cultura i convidats i convidades vinculats a Itàlia. Fins ara han estat italians residents a Catalunya, però també miren al país transalpí. El pròxim convidat serà d’excepció: l’actor italià Enrico Ianniello. “És el protagonista d’una sèrie que la veuen més de 4 milions d’italians!”, subratlla Diu.

“És un programa innovador, fet des d’una ràdio municipal a Catalunya i emès en italià”, reconeixen

“És un programa que entreté i, sobretot, que genera sorpresa i curiositat”, subratlla Diu. Després de cinc emissions, l’audiència respon. Prova d’això és que l’estrena de Ce la faccio va ser l’espai més reproduït de RTV El Vendrell aquella setmana. “Aquest programa és, al mateix temps, una reivindicació radiofònica més enllà de la temàtica”, confessa Aviñó. “S’ha deixat de fer la ràdio d’abans i nosaltres intentem recuperar-la”, afegeix.

“Tenim un objectiu clar: ser l’altaveu dels italians residents a Catalunya i dels catalans que tingui un interès per Itàlia”, reivindica Aviñó. Però el projecte vol anar més enllà: “Volem que aquest programa trenqui fronteres, que també tingui seguiment a Itàlia”, albiren.

A banda de mantenir la qualitat i l’entreteniment, Ce la faccio truca a la porta d’Itàlia. “Aquest experiment radiofònic creixerà, és una fórmula per a una emissora generalista i totalment exportable. Encara hem de picar moltes portes!”, pronostica Aviñó. Mentre l’experiment creix i es consolida, els impulsors del programa tenen un missatge per a l’audiència: ci ascoltiamo! (us escoltem!).

Foto: Maria Cerezuela

Clubs de lectura en català a l’estranger: com connectar amb els orígens a través dels llibres
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram