En una època de canvis socials i polítics, Catalunya i Cuba continuen anant de bracet. Les arrels històriques entre els dos països se’n deriva que a Cuba es troba el Casal Català més antic del món (té més de 175 anys) i que a la capital del país, La Habana, es va escriure la primera constitució catalana. Des de finals del segle XVIII molts catalans van triar Cuba com a escenari per trobar-hi fortuna. Bacardí, Partagàs o Sarrà son alguns dels cognoms catalans que van impulsar l’economia a La Habana. Actualment es calcula que a la capital cubana hi viuen prop de 1.600 catalans.

Més enllà de l’arrelament de catalans a Cuba durant els darrers 200 anys, l’embranzida emprenedora de Catalunya torna a trepitjar amb força a La Habana. Des de fa poc més d’un any, l’Associació d’Empresaris Catalans a Cuba (AECC) està sent la pinça per a petites empreses del país per cobrir la demanda que està generant Cuba amb un nou context polític i social. “Pels empresaris catalans, Cuba no és un país estrany sinó tot el contrari: és un país amic i una terra agermanada”, assegura el gerent de l’associació, Pere Garcia-Castany, a Exterior.cat.

Garcia-Castany (Girona, 1977) viu a cavall entre Cuba i Catalunya. Ell és un dels empresaris que treballa des de fa anys a Cuba i que se’l coneix a pams. “Després de l’experiència vam veure que a moltes empreses els faltava un impuls, una orientació i aquest és, principalment, l’acció que fem des de l’associació”. La nova situació estratègica de Cuba, la millora de les relacions entre Cuba i Estats Units i la posada en marxa de la llei d’inversió estrangera ha contribuiït a despertar l’interès dels empresaris catalans. En aquest sentit, Garcia-Castany reconeix que “Catalunya té un element arrelat a Cuba que suposa un avantatge respecte a d’altres països. Els catalans generen confiança, seriositat i emprenedoria entre la societat cubana. I aquest valor és determinant”.

UN PAÍS D’OPORTUNITATS

L’Associació d’Empresaris Catalans a Cuba, que compta amb una seu a Girona i una altra a La Habana. Treballa juntament amb ACCIÓ i les cambres de comerç de Catalunya. Però l’estratègia de l’AECC passa per comptar amb un immoble a La Habana “una delegació física que sigui el pulmó definitiu per a moltes empreses catalanes que es vulguin arrelar a Cuba. Un espai per a reunir-se amb empresaris locals i presentar els seus productos”, assegura el gerent. Així, l’associació podria disposar d’aquest immoble durant el segon semestre d’aquest any.

Segons dades de la Generalitat, Catalunya va exportar mercaderies i serveis a Cuba per valor de més de 300 milions d’euros, l’any passat, una xifra que demostra el creixement accelerat entre els dos països. Garcia-Castany diu que “la nostra prioritat és acompanyar i vetllar pels empresaris catalans en tot el procés d’obertura del mercat cubà”. Actualment, més d’una seixantena d’empreses catalanes compten amb el suport d’AECC per exportar els seus productes a Cuba. El perfil exportador és molt divers, però essencialment són productes químics, materials de construcció, maquinària, tèxtil, moda i material elèctric.

Un dels referents catalans a Cuba és la Zona Especial de Desenvolupament de Mariel, un model de l’activitat portuària a la badia del Carib. És una terminal perfectament ubicada tenint en compte que després de superar el Canal de Panamà, els vaixells de mercaderies es dirigeixen a la costa del Golf de Mèxic o la costa oest dels Estats Units. Per això, Garcia-Castany assegura que “Cuba és un lloc estratègic” com ho va ser el desenvolupament del Port Vell de Barcelona, després dels Jocs Olímpics de Barcelona.

L’any 2017 coincidint amb la Fira Internacional de l’Habana -l’esdeveniment més important de Cuba-, una delegació catalana encapçalada per l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget va assistir-hi per comprovar l’auge de la presència empresarial catalana a Cuba. L’AECC va promoure la primera edició de la Trobada internacional d’empresaris catalans a Cuba, que enguany arribarà a la tercera edició. “La trobada és una gran ocasió per als empresaris catalans a conèixer un mercat en creixement i amb grans oportunitats de negoci”, explica el gerent.

Durant aquesta primavera, l’AECC serà present acompanyant les empreses catalanes en dues fires de renom a Cuba. Del 9 a l’11 d’abril tindrà lloc la PACGRAF, el Saló Internacional d’Envasos, Embalatges i Arts Gràfiques i del 7 a l’11 de maig, la FITCUBA, la fira de referència del turisme. En aquestes dues fires, la prioritat de l’associació seran “trobades bilaterals amb empreses, a més de conèixer les oportunitats que brinda Cuba a les inversions estrangeres en els diferents sectors”, apunta Garcia-Castany. Cuba segueix sent una terra d’acollida pels catalans i, sobretot, un territori estratègic pels emprenedors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram