Font: Casal Català de Costa Rica

San José és la ciutat de Costa Rica que té més accent català. De fet, un polític amb descendència catalana, José Figueres Ferrer, conegut per Don Pepe, se’l recorda com l’home que es va imposar en la guerra civil amb el suport de la Legión del Caribe, el fundador de la Segona República del país i el president que va disoldre l’exèrcit a Costa Rica. Figueres, una de les figures més rellevants del segle XX a Llatinoamèrica, era fill d’un matrimoni d’Òs de Balaguer (La Noguera). Els seus pares -el doctor Mariano Figueres Forges i la seva esposa, Francisca Ferrer Minguella- van fer les Amèriques buscant una nova oportunitat.

Actualment hi ha una munió de ciutadans a San José amb descendència catalana. “Possiblement som el país de Llatinoamèrica amb major presència catalana. San José és una ciutat de referència”, assegura a Exterior.cat, el president del Casal Català de Costa Rica, Pasqual Masforroll. Com va fer aleshores la família Figueres d’Òs de Balaguer, Masforroll es va traslladar de la seva Barcelona natal a Costa Rica fa sis anys per motius personals i familiars.

San José, una ciutat marcada per una forta petjada catalana, compta amb un casal català, que porta el nom del país. La seu està situada al barri de Don Bosco, a tocar del passeig de Colom, un dels punts neuràlgics de la ciutat. “És oberta pràcticament tot l’any”, recorda el president. És al casal on es fan cursos de català de forma continuada i també on hi celebren les festivitats catalanes més assenyalades. “L’any passat vam participar en el muntatge d’una fira medieval i en la presentació d’una part del musical Mar i Cel conjuntament amb la Universitat de Costa Rica”, recorda.

AMB DISTINTIU CULTURAL

La prioritat -com en la resta de casals a l’exterior- és “fer present Catalunya en la societat llatinoamericana”, subratlla. Però el casal de Costa Rica té un matís destacat: “som una entitat cultural i des d’aquest àmbit unim tots els esforços per projectar Catalunya des d’aquesta perspectiva”. Un dels tresors més preuats a San José és la biblioteca del casal. Accessible al públic en general, el fons bibliogràfic es pot consultar en línia. “Som una associació amb molta vida, sobretot els dies laborables on hi ha molta presència d’estudiants dels cursos de català”, diu Masforroll. Precisament, els estudiants són qui usen més el servei de préstec del fons bibliogràfic del casal. “També hi ha associats que en fan ús, però majoritàriament és un servei adreçat als estudiants”, apunta el president.

Després de superar unes filtracions d’aigua que van malmetre una bona part del fons bibliogràfic, l’immoble ja és en marxa i vol seguir ampliant el nombre de volums que ocupen les prestatgeries de la seu. Masforroll explica que “després d’inundar-se la biblioteca disposem de prop de 2.000 llibres” i assenyala que “són llibres lliurats de forma gratuïta per persones a títol personal”. És el cas de la família Llobet, qui va entregar uns dos-cents títols per a la biblioteca del casal. La mateixa associació ha fet una crida a recaptar més volums en català per ampliar-ne l’oferta per als estudiants i socis del centre. El Casal Català de Costa Rica compta amb prop de 150 associats, una xifra que augmenta si es comptabilitzen els estudiants que trien el català com a llengua per a formar-se.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram