Dinamisme català a Luxemburg

Foto: Centre Català de Luxemburg

Luxemburg és un país que té mig milió d’habitants dels quals prop d’un miler són catalans. Des de fa més de trenta anys, el Centre Català de Luxemburg actua com a motor de cohesió de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Jordi Gairín (Avinyó, 1969) n’és el president des de fa més de cinc anys. Va migrar de Catalunya fa gairebé 18 anys per motius laborals: “l’empresa on treballava va donar-me la possibilitat de fer-ho en una filial a Luxemburg i vaig acceptar-ho”, apunta. Ara, és funcionari de la Unió Europea i treballa com a comptable. A Luxemburg ha vist néixer i créixer els seus dos fills, de 10 i 12 anys, respectivament. Viu en un poblet als afores de Luxemburg i dos dies a la setmana s’apropa fins al Centre Català.

“Quan marxes a viure a l’estranger, de forma inconscient, busques un vincle amb les teves arrels. El Centre Català té aquesta funció aglutinadora entre la comunitat de catalans”, explica Gairín a Exterior.cat. Dos anys després de viure a Luxemburg ja formava part de la junta del Centre Català i va ser-ne el tresorer abans de fer el pas com a president. Arran de l’obertura de la nova seu a la Rue de La Semois, el Centre Català de Luxemburg va iniciar un nova etapa plena de dinamisme. Obert al públic tres dies a la setmana (dilluns, dimarts i dijous), l’entitat programa prop d’una cinquantena d’activitats durant l’any. “Som una de les associacions d’estrangers més actives de Luxemburg”, reconeix Gairín. Entre les activitats destaquen cursos de català, conferències, concerts o projeccions de cinema. “Les activitats tenen molt bona acollida entre els nostres associats però tenim el repte de captar més públic luxemburguès per fer-lo partícep de la nostra cultura”, afegeix el president del Centre Català. Coincidint amb la capitalitat europea de Luxemburg, els anys 1995 i 2001, l’associació va aconseguir que l’organització programés una quinzena d’espectacles en català. El perfil dels associats és majoritàriament de nacionalitat catalana tot i que “n’hi ha força d’espanyols i d’altres nacionalitats que per algun motiu o altre tenen sensibilitat per Catalunya”, admet.

ANIVERSARI TACAT PER L’1-0
L’octubre de 2017 el Centre Català de Luxemburg va programar una festa grossa per celebrar el trentè aniversari de la seva fundació. La celebració, però, es va haver d’ajornar pels fets de l’1-O. “El dinar previst era el dia 8, una setmana més tard del referèndum. En aquelles darreres setmanes abans i, sobretot, els dies després de l’1-O van ser complicats per a tothom i vam decidir programar-ho uns mesos més tard”. Les espelmes pels 30 anys a Luxemburg es van bufar el 2018. La situació política i social que es viu a Catalunya no passa al marge dels catalans residents a l’estranger. A Luxemburg, tampoc. “Des del Centre Català tenim una posició equidistant respecte al procés ja que hi ha persones amb idees i pensaments contraposats”, explica Gairín. Ara bé, si una cosa va afectar directament l’associació va ser l’aplicació del 155. “Vam ser-ne víctimes i, per sort, ho hem superat”, conclou.

Durant 30 anys una munió de representants polítics, socials i culturals de Catalunya han participat en les activitats del Centre Català a Luxemburg. Des de Montserrat Caballé, Jaume Cabré o Quim Monzó fins a Oriol Junqueras. “Tinc un record molt especial de les visites de Forcadell i Junqueras a Luxemburg, sobretot per la situació personal que els està tocant viure a la presó. Mai oblidaré la masterclass d’història de l’època romana a Luxemburg que em va fer Junqueras de camí a l’aeroport”, recorda. Aquest 2019, els catalans a Luxemburg esperen convidats molt especials com Jordi Savall (28 de gener) i els Amics de les Arts (27 d’abril).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram