Foto: José Manuel i Roger Peñarroya viuen a Bristol amb els seus dos fills [cedida]

“Fa uns dies, el consolat espanyol a Londres ens va comunicar que no podíem inscriure els nostres fills al Registre Civil perquè a la documentació facilitada per dur a terme el tràmit constava que érem catalans i no espanyols”, així, Roger Peñarroya, denunciava la seva història a través de les seves xarxes socials.

Peñarroya viu a Bristol (Anglaterra) amb la seva parella, José Manuel, i els seus dos fills, de 7 i 9 anys, qui són adoptats. “Fa dos anys i mig van lliurar-nos els nens, els quals van ser inscrits en el registre civil britànic, com a pares legals”, explica el barceloní a Exterior.cat.

A finals de 2019, Roger i José Manuel va iniciar els tràmits perquè els seus fills obtinguéssin el passaport espanyol. Un cop lliurada la documentació necessària, l’esclat de la pandèmia va fer aturar, momentàniament, tot el procés. “Com que tampoc podíem viatjar, no ens corria pressa…”, admet.

La sorpresa va arribar fa uns dies quan des del consolat espanyol de Londres van rebre una resposta inesperada. En una carta certificada -qui la parella ha fet pública-, el consolat assegura que “la documentació és correcta, tot i que no es menciona en cap document que la nacionalitat espanyola dels adoptants, i sí la catalana”.

Aquest fet impedeix, a hores d’ara, que els fills de Roger i José Manuel optin a la nacionalitat espanyola. “Resulta que el problema és que a un informe de l’assistent social (britànic) a on parla de l’herència cultural tant dels pares com dels nens, ens defineix com a nacional catalans. Tenen la barra de dir que en cap document consta que els pares tenen la nacionalitat espanyola!”, exclama Peñarroya.

DENUNCIEN EL CAS

Per a resoldre el cas, el consolat espanyol a Londres insta a un jutge britànic que determini que Roger i José Manuel són espanyols i no catalans. Peñaroya considera que “és vergonyós com han trepitjat els nostres drets i els dels nostres fills. Aquest és un claríssim de catalanofòbia, abús de poder, delicte d’odi i negligència per part dels funcionaris del consulat espanyol a Londres”.

Fins als 18 anys, els infants de pares no britànics però nascuts al Regne Unit poden disposar de les dues nacionalitats. “Ara, per agilitar la documentació, hauríem de sol·licitar la nacionalitat britànica dels pares i, un cop així, tot serà més senzill. És el que acabarem fent”, confessa. Des de fa sis anys, la parella resideix a Anglaterra.

“En un país democràtic, les administracions han de vetllar en favor dels ciutadans. En canvi, els consolats espanyols sempre posen obstacles”, diu Peñarroya. La parella s’ha posat en contacte amb la delegació del Govern català al Regne Unit i Irlanda a través del delegat Sergi Marcén per exposar els fets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram