Font: Casal Català de Vancouver

Si hi ha un català il·lustre per excel·lència al Canadà, aquest és el capità Pere d’Alberní, un oficial nascut a Tortosa (1747) que va dirigir el Fort San Miguel a Nootka Sound, situat a la costa oest de l’illa de Vancouver, de 1790 a 1792. Abans de l’arribada dels europeus, Alberní va ser detingut pel Nuu-Chah -la tribu natural, també coneguda com la Nootka- i va ser un dels primers governadors de la Columbia Britànica, segons explica la historiadora Angelina Miró, resident a Maple Ridge i expresidenta del casal català d’aquesta ciutat canadenca.

Alberní va dirigir el destacament militar de la primera Companyia dels Voluntaris de Catalunya. L’arribada del militar de Tortosa a Vancouver va permetre defensar el port, que actualment porta el seu nom, i posteriorment va promoure la gestió de l’arribada de vaixells al port. Els seus homes van participar en les exploracions d’Alaska i l’estret de Juan de Fuca. Avui, la ciutat portuària de Vancouver té una població de prop de 700.000 habitants i el capità d’Alberní -sense accent en el nomenclàtor canadenc- té un carrer al seu nom.

Fa més de 50 anys, un grup de catalans residents a la British Columbia van començar a trobar-se a la Masia d’en Bartolí, a Mission (Canadà) per celebrar les festivitats de Sant Jordi i l’Onze de Setembre. Aquell va ser l’embrió del que actualment és el Casal Català de Vancouver. Ara bé, des d’aleshores la denominació del casal ha patit variacions nominals.

DE COLÚMBIA BRITÀNICA, A ESBART I CASAL CATALÀ

L’any 1984, la Generalitat de Catalunya va rebre la inscripció formal d’aquest grup de catalans al Canadà al registre oficial del cens d’entitats catalanes a l’exterior. En un període de 8 anys, l’entitat va haver de canviar dos cops diferents. Primer, Casal Català de la Columbia Britànica (1989), Esbart Català de Vancouver, BC (1990) i, finalment, Casal Català de Vancouver (1996). L’any següent, el Govern de la Colúmbia Britànica l’incorporava en el seu cens d’entitats locals. El primer president del Casal Català de Vancouver va ser Pere Roca, escollit l’any 1996.

Dos anys abans, en reconeixement al paper jugat pels catalans va provocar que el govern de la província de la British Columbia declarés l’Onze de Setembre com a Catalan Heritage Day. “Vancouver té una història molt especial al darrere vinculada amb Catalunya i els catalans”, explica Mònica Soler, vocal del Casal Català de Vancouver a Exterior.cat. Fa tres anys que viu a Canadà després de fer-ho a Toronto i Nova York (Estats Units). Va ser cofundadora del Canadian Association For Catalan Republic (CACR) i després a la junta directiva del casal català.

“Les arrels catalanes de Vancouver vénen de molt lluny, i al Canadà hi ha una gran sensibilitat en tot allò que faci referència a Barcelona i a Catalunya, sigui des d’una perspectiva turistica o política”, diu Soler. Durant tots aquests anys, la comunitat catalana a Vancouver ha anat envellint i des de fa poc temps el Casal Català de Vancouver ha canviat la inèrcia. “Tenim un bon grapat de gent gran, associats al casal, que ha quedat aïllada perquè és fora de l’ús de les noves tecnologies i volem recuperar-la”, subratlla Soler.

EL CASAL CATALÀ ES REJOVENEIX

El Casal Català de Vancouver ha renovat la junta directiva que encapçala Laia Antonijoan. L’entitat compta amb Carles Roch-Cunill, com a secretari; Eva Manuel, com a tresorera i Èlia Robles, Mònica Soler, com a vocals. La novetat és la incorporació de tres vocals més -Sònia Medina, Meritxell Macià i
Judit Julià- i la marxa de Marta Sànchez, qui l’associació agraeix els seus anys de dedicació al casal.

Les activitats de tradició catalana més arrelades a Vancouver són la Torronada (una festa de Nadal) i la celebració de l’Onze de Setembre. En els darrers anys s’han introduït noves celebracions al calendari com ara la castanyada, i des d’aquest any, un assaig de cant coral per a infants abans de Nadal, workshop de bunyols de Quaresma i concurs de mones de mones de Pasqua. Aquest mes de juny celebraran, per primer cap, la revetlla de Sant Joan i, per tercer estiu consecutiu, tindrà lloc l’acampada a Salt Spring Islands.

Més enllà de les festes tradicionals, el Casal Català de Vancouver ha programat dues visites a la seu de TRIUMF, el centre nacional d’acceleració de partícules del Canadà i un dels principals centres de recerca de física subatòmica del món. Els dies 3 i 10 de juliol, prop d’una vintena d’associats al casal visitaran les instal·lacions amb la presència de l’enginyer català Roger Caballero, que hi treballa.

Una de les iniciatives que ha guanyat més força són les classes de català per a petits i joves sota el lideratge de la professora Aida De la Mata. Tots els diumenges, de 9 a 11 del matí, una desena d’infants aprenen a conviure amb el català. Els més petits (de 2 a 6 anys) ho fan cantant o pintant i els més grans (de 7 a 12 anys), aprenent a llegir i escriure. Soler explica que “hi ha hagut una gran acceptació entre les famílies catalanes o mixtes i esperem assegurar-ne la continuïtat”.

Una de les novetats previstes per al curs vinent és que la University of British Columbia impartirà  Llengua i Cultura Catalana amb la professora Anna Casas. Aquests dies, a Vancouver es poden observar l’Space Venus i la Dalinian Dancer, obres de l’artista català Salvador Dalí. La darrera s’exhibeix a la cruïlla del carrer del català més universal de Vancouver: d’Alberní amb Thurlow.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram