Foto: ACN

L’increment dels aranzels aplicat pel govern de Donald Trump a productes agroalimentaris europeus ha suposat un impacte econòmic negatiu d’uns 50 MEUR en les exportacions d’empreses catalanes als Estats Units, des de de la seva entrada en vigor l’octubre del 2019 i fins aquest agost, segons dades de Prodeca.

La carn, l’oli d’oliva i els vins són els productes que s’han vist més afectats. Les empreses agroalimentàries adverteixen que si Trump revalida la presidència puguin replantejar-se d’exportar als EUA ja que el republicà podria incrementar encara més els aranzels i ampliar-los a productes com ara el cava. Preveuen que aquesta política aranzelària seguirà vigent durant un temps, encara que Biden acabi accedint a la presidència.

Des de la Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), empresa pública que depèn del Departament d’Agricultura, estimen que l’increment dels aranzels del 25% que els Estats Units van començar a aplicar l’octubre del 2019 a determinats productes agroalimentaris d’alguns països europeus s’ha traduït en una caiguda de vendes per valor d’uns 38 milions d’euros, als quals cal sumar l’impacte de 13 milions d’euros que ha comportat l’aplicació d’aquests nous aranzels.

Això representa que les empreses exportadores agroalimentàries catalanes han deixat de vendre per valor de més de 50 milions d’euros al mercat nord-americà, entre l’octubre del 2019 i el 31 d’agost del 2020, segons explica a l’ACN el director de Prodeca, Ramon Sentmartí. Cal recordar que l’administració Trump va implantar aquests nous aranzels arran de les subvencions de governs europeus a Airbus -que van perjudicar el seu gran rival Boeing-.

En aquest impacte a les exportacions agroalimentàries catalanes també ha influït el fet el govern nord-americà no hagi aplicat aquests nous aranzels al vi i l’oli que exporten altres països comunitaris competidors directes com és el cas d’Itàlia, Grècia o Portugal, com sí ha fet als procedents de l’estat espanyol. D’aquesta manera, “els vins i olis catalans han passat a ser molt menys competitius perquè han vist incrementat de cop i volta el seu cost un 25% en el mercat nord-americà”, assenyala Sentmartí.

LA CARN, L’OLI I EL VI, ELS MÉS PERJUDICATS

En el cas de l’oli d’oliva, Prodeca xifra l’afectació en uns 17,5 milions d’euros (7 milions d’euros pel sobrecost en aranzels i 10,5 milions per la caiguda de vendes). Els vins –cal recordar que els aranzels no afecten el cava- han deixat de facturar uns 8,5 milions d’euros (4,58 milions pels aranzels i uns 4 milions d’euros per la disminució de les vendes).

Però el sector més perjudicat ha estat el de la carn ja que, tot i haver patit en menor mesura l’impacte aranzelari, la baixada de vendes en aquests deu mesos n’ha fet caure la facturació uns 20 milions d’euros. També s’han vist afectades les exportacions de productes pesquers, mentre en productes gourmet o ‘fine food’, que agrupen dolços, pastisseria, làctics o la mel, entre altres, l’afectació ha estat menor, en concret d’1,5 milions d’euros.

Amb vendes per valor de 323,68 milions d’euros, els Estats Units van ser l’any 2019 el 9è mercat en importància pel que fa a les exportacions agroalimentàries catalanes. En els darrers cincs anys es van incrementar un 50%, tendència que s’ha vist estroncada arran dels nous aranzels. El ‘fine food’ va encapçalar l’any passat les vendes al mercat nord-americà, per valor d’uns 130 milions d’euros; el vi i el cava va ocupar el segon lloc (71,59 milions), i el van seguir l’oli d’oliva (41,22 milions d’euros), la carn, la fruita i el peix.

Des de Prodeca, asseguren que continuaran treballant amb accions comercials per posar en valor els vins, olis i la resta de producció agroalimentària catalana als EUA per minimitzar aquest impacte aranzelari. En aquesta línia, la Promotora ha aconseguit uns 3 milions d’euros de fons europeus per dur a terme un projecte del programa CHAFEA per a la promoció dels vins de les Denominacions d’Origen catalanes i del cava als mercats nord-americà i xinès en els pròxims tres anys.

Les eleccions als Estats Units deixen un futur incert per a les exportacions agroalimentàries catalanes, a l’espera que es confirmi el guanyador defintiu. El director de Prodeca remarca que, malgrat tinguin un tarannà i un estil molt diferent, tant Trump com Biden han mostrat una voluntat proteccionista.