La investigadora catalana Eva Troyano treballa a l’Oklahoma Medical Research Foundation [Foto: cedida]

Eva Troyano (Sant Cugat del Vallès, 1980) és biòloga sanitària i treballa des de fa 6 anys a Oklahoma City (Estats Units). S’ha especialitzat en neurociència, que estudia el comportament del cervell. Actualment ho fa a l’Oklahoma Medical Research Foundation, tot i que en els darrers cinc anys ho va fer com a investigadora postdoctoral a la University of Oklahoma Health Sciences Center.

La biòloga de Sant Cugat del Vallès viu a Oklahoma City i investiga els canvis en les neurones dopaminèrgiques durant l’envelliment i les seves malalties vinculades. “La recerca va lligada a la dopamina i la prioritat passa per esbrinar quins canvis ocorren en les corrents elèctriques de les neurones quan els ratolins es fan grans”, diu. “A partir d’aquí hem d’esbrinar si les teràpies antienvelliment atenuen aquets efectes. La finalitat es trobar la manera de millorar la salut de les persones en els seus darrers anys de vida”.

En l’estudi anterior sobre l’ansietat, fet a la Universitat d’Oklahoma City, va estudiar una proteïna que s’anomena neuroligina. Troyano explica que “una part de l’estudi es va basar en remoure aquesta proteïna i esbrinar quin efecte té en el cervell”. La investigació tractava d’analitzar les diferències de conducta que això comporta en els ratolins.

La biòloga catalana assegura que “l’efecte que vam detectar és que els ratolins sense aquesta proteïna eren més impulsius i menys porucs. La finalitat d’aquest tipus d’estudis es esbrinar les molècules i circuits cerebrals implicats en l’ansietat per poder desenvolupar teràpies que la millorin”.

Una vocació que ve de lluny

Sense tenir cap lligam amb la biologia a casa, la vocació va sorgir a l’Institut. “La professora de biologia va ser qui em va despertar l’estima per la ciència. Curiosament ella va rebre una proposta laboral per fer un doctorat als Estats Units, i va renunciar-hi”, recorda. Abans de finalitzar la carrera de biologia, Troyano va tenir la seva primera experiència laboral en un laboratori sobre l’addicció a les drogues de la Universitat Pompeu Fabra.

Abans de creuar l’Atlàntic va treballar a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona on va doctorar-se amb una tesi sobre l’esquizofrènia en models animals. El 2015 arriba la gran oportunitat: Estats Units. “És un país d’oportunitats, i la ciència no en queda al marge. Aquí s’aposta per a la investigació i s’hi dediquen molts recursos”, explica.

“La recerca científica a Catalunya és molt bona, hi ha magnífics investigadors. Ara bé, hi ha un problema cultural. Als Estats Units, a diferència de Catalunya, hi ha més cultura científica. Aquí, gairebé tothom evoca tota la seva energia en la feina. Als Estats Units se’t valora a la feina, però has de gestionar l’ambició perquè és un sistema que t’atrapa i pot convertir-se en una obsessió”.

Per això, Troyano vol seguir fent carrera a les Amèriques i ajorna la tornada a Catalunya uns anys més. “Més enllà de la feina, a Oklahoma City em sento molt a gust. Hi ha molta natura, hi ha molta pau i tranquil·litat. He après a viure independent, a fer la vida a la meva manera i a fer altres coses, com per exemple bijuteria, cuidar plantes o fotografia”, confessa. Així i tot, espera que la pandèmia li permeti volar a Catalunya per retrobar-se amb els seus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram