L’artista català resident a Berkeley en un dels murals que ha dissenyat [Foto: Wall and Wall]

Ferran Torras (Caldes de Malavella, 1981) va fer les maletes per a estar-se cinc mesos a San Francisco (Estats Units) visitant un amic d’infància del poble i ja suma 13 anys. Aquest no seria el seu distintiu, ja que això és comú per a la gran majoria de catalans i catalanes quan decideixen fer un canvi d’aires i buscar nous reptes personals i professionals.

El caldenc s’ha forjat com a artista multidisciplinar entre La Llotja de Barcelona, la Bower Ashton School de Bristol (Regne Unit) i el City College de San Francisco. Dissenyador gràfic i il·lustrador de professió, Torras va iniciar el seu camí com a artista compartint estudi. Tres anys més tard de la seva arribada als Estats Units va posar en marxa la seva pròpia empresa: Wall and Wall.

La idea original i artística de Torras era pintar espais per a infants, i ho manté. Des de centres hospitalaris (habitacions, pediatries i dentistes) per a nens i nenes fins a llars i parcs infantils. “A través de la imaginació i la creativitat, transformo els espais en entorns vibrants i inspiradors que els encantaran als nens”, explica a Exterior.cat.

Torras té la mà trencada per a decorar espais freqüentats per als infants. “M’agrada crear un entorn acollidor i atractiu per als nens, sobretot en espais de pediatria o dentista per ajudar-los a sentir-se segurs i tranquils”. Per això, l’artista català resident a Berkeley incorpora elements de disseny “divertits i espais interactius per transformar la percepció de les visites, convertint-les en una experiència positiva”.

“A través de la imaginació i la creativitat, transformo els espais en entorns vibrants i inspiradors”, explica a Exterior.cat

Un mural en una clínica pediàtrica de San Francisco [Foto: Wall and Wall]

La seva progressió artística i empresarial l’ha portat fins a dedicar-se plenament a dissenyar, també, murals d’oficina per a marques corporatives, majoritàriament privades. “Hem acabat ampliant l’oferta a esdeveniments, fins i tot, la pintura de murals en directe. Aquests tenen una durada més curta, són per gaudir-los en el moment”. Com a muralista, combina els mons de l’art i la tecnologia per crear experiències interactives immersives. Pinta murals interactius i murals virtuals tant en espais interiors com exteriors.

Els murals han estat una forma d’expressió artística durant segles, des dels frescos de la Itàlia renaixentista fins a l’art urbà de les ciutats modernes. Avui dia, no només es limiten a galeries d’art o edificis històrics, sinó que cada cop tenen més presència en paisatges urbans i espais empresarials.

“Els murals criden l’atenció, són una oportunitat per transmetre un missatge”, explica l’artista

“Els murals criden l’atenció”, reconeix Torras. “La seva mida i vitalitat fan que siguin difícils d’ignorar, sobretot a les zones de gran trànsit. Són una oportunitat per transmetre un missatge”, diu. Arran de la pandèmia, s’ha incrementat la competència. “Quan vaig començar fa deu anys, la figura del muralista era un negoci poc explotat, hi havia molta feina. Avui n’hi ha molts més!”.

Els seus encàrrecs arriben, majoritàriament, per Internet. “La principal manera que ens encarreguem és a través del nostre posicionament a Google. Treballem dur en el nostre SEO i també executem AdWords”, explica. “La resta, arriben per al boca orella, el mètode de sempre”, afegeix.

Ferran Torras, en el seu estudi a Berkeley [Foto: Wall and Wall]

La consolidació del projecte de Torras a Califòrnia no s’explicaria sense la implicació de noms propis. La pintora espanyola Almudena Blanco “qui em va ajudar a obtenir un dels meus primers encàrrecs”; Debbie Casey “la primera que va creure que una empresa de pintura mural tindria èxit a la zona de la badia” o Christian Poch “en la gestió de productes”.

Una dècada després, Wall and Wall s’ha convertit en un projecte que està deixant petjada a la badia de San Francisco. Els murals artístics de Torras llueixen en les instal·lacions de corporacions gegants com Google, PayPal, Facebook i Capital One, entre d’altres. Fins i tot, ha pintat per a la fundació de Steven Curry, un dels millors jugadors de l’NBA, la lliga de bàsquet nord-americana.

“Sortir de la meva zona de confort m’ha empoderat. Als Estats Units tinc més llibertat artística”, admet Torras

A San Francisco, Torras s’ha reivindicat com a artista. “Aquí no et jutja ningú. Si algú s’enamora de la teva obra, t’ho comprarà. No cal tenir un nom per guanyar-te la vida”, explica. Així i tot, no oblida que “treballar com a artista també genera incerteses. Vaig haver de crear la meva pròpia empresa per obtenir un visat que em permetés continuar vivint als Estats Units. No ha estat un camí de roses”.

Ara bé, Torras considera que “San Francisco ha estat el meu espai de realització professional. A Catalunya no em reconeixia. Als Estats Units m’he retrobat en mi mateix com a persona i com a artista. Sortir de la meva zona de confort m’ha empoderat. Aquí tinc més llibertat artística”. De moment, la tornada a Catalunya va per llarg. Torras veu que la seva carrera artística continua passant per als Estats Units.

Un dels grans murals que ha dissenyat Ferran Torras a la badia de San Francisco [Foto: Wall and Wall]

El futur d’Esquerra: tres exconsellers d’Exteriors dialoguen a les portes d’un Congrés decisiu
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram