La colla castellera de París, en la darrera actuació a la Diada Internacional a Tarragona [Foto: Exterior.cat / Quim Miró]

La colla dels Castellers de París (França) -coneguda com els Geperuts- s’apropa al desè aniversari -previst per al 2025- i des de fa unes setmanes prepara aquesta efemèride. Abans tancarà el 2024 en un molt bon moment. Els darrers dos anys els ha permès reactivar l’activitat del grup, enfortir-se, estrènyer llaços amb colles castelleres d’arreu del món i reorganitzar-se, adaptant-se a la realitat francesa.

Jordi Demestre (Barcelona, 1986) pertany a la comissió institucional, tot i que ha fet, pràcticament, tots els papers de l’auca dins de la colla. Viu a París des del 2016, quan hi va emigrar per feina i, tot i que és químic de professió, va aprofitar la nova etapa en la seva vida per reinventar-se en clau laboral i ara exerceix d’enginyer de qualitat i medi ambient.

Des d’aquell any que va entrar a la colla, mai l’ha deixat i ha viscut de primera mà el seu creixement. “Jo no havia fet mai castells, però vaig viure cinc anys a Terrassa i jugava a rugby i el club estava agermanat amb els Minyons de Terrassa, així que sempre ho he viscut de ben a prop”, explica. De fet, admet que “la meva primera experiència plena amb els castells va ser a París”.

“Som una colla fluctuant, ens nodrim de persones que venen a fer una estada per un temps a París i acaben marxant”, explica Jordi Demestre, integrant dels Geperuts

Un casteller de París mostra la portada històrica per a la colla de ‘Le Journal de Saint-Germain’ [Foto: Colla Castellera de París]

Els Geperuts van néixer l’octubre de 2015, així que s’encaminen cap als deu anys de vida, una fita que no volen passar per alt. “Tots tenim la vista posada en el 2025, hem fet els deures”, apunta Demestre. L’última actuació del 2024 serà en una cita benèfica a França, però l’organització de la colla s’ha adaptat a les necessitats que tenen i a l’exigència que proposarà el desè aniversari.

És per això que han repartit la feina en vuit comissions, les quals són la institucional, la de tresoreria i marxandatge; la social; la tècnica; la música; la de comunicació interna i externa; la d‘esdeveniments; i la del local d’assaig. “Intentàvem reproduir les estructures associatives que funcionen tan bé a Catalunya, però és difícil, així que vam intentar identificar quins són els eixos necessaris perquè ens puguem plantar al desè aniversari amb més camises, més gent implicada i amb les arrels més fortes”, subratlla Demestre. A més, recorda que “la comissió de gestió d’esdeveniments està cridada a ser les grans comissions l’any vinent”.

Les tres nenes de la colla (que pugen a les posicions d’acotxador i enxaneta) són de nacionalitat francesa

De la quarantena de socis que formen la colla, aproximadament la meitat són francesos, una fita que demostra que els castells segueixen cridant l’atenció més enllà de les fronteres catalanes. “Som un grup fluctuant, ens nodrim de persones que venen a fer una estada per un temps a París i acaben marxant, però també de persones que ja coneixien els castells abans; creixem ràpid, però després marxen”, apunta Demestre. La tendència des de la pandèmia sembla haver canviat, perquè han aconseguit mantenir un nucli fort que resisteix el dia a dia de la colla, i de mica en mica s’hi va sumant gent. El futur està assegurat? De moment sí, i és que les tres nenes de la colla (que pugen a les posicions d’acotxador i enxaneta) són de nacionalitat francesa.

Una trajectòria en línia ascendent

Foto: Colla castellera de París

El creixement dels Geperuts pot situar-se en dues èpoques: en els primers tres anys, fins al 2019, l’ascens va ser meteòric i van participar en diades internacionals arreu d’Europa, com Londres, on van actuar per primer cop, i a Copenhagen on van descarregar el 2d6, el seu millor castell. L’arribada de la pandèmia els va frenar, però des del 2022 han tornat a afinar les notes i el piano segueix sonant. Ara ho fan sumant-se a la passió pels castells també a l’exterior. “L’octubre de 2022 vam descarregar un 4d6 a Tarragona, el que nosaltres anomenem el miracle, i va ser molt emotiu, vam tornar a sentir-nos castellers i va marcar un abans i un després”, explica Mestre.

Els castellers de Lleida i del Poble Sec són els convidats de la festa del desè aniversari dels Geperuts, prevista per al 2025

Ja consolidada, amb 5 castells de 6 descarregats el 2024, la colla dels Castellers de París ha obert els braços a les noves que neixen i ha apadrinat els Castellers de Zuric (Suïssa), colze a colze amb els Xiquets de Copenhaguen, que també exerciran aquest acompanyament a l’exterior. La bona entesa entre aquestes colles s’explica perquè comparteixen inquietuds comunes i ajuda a reforçar els vincles entre elles, un suport important fora de Catalunya.

Amb la mirada posada el 2025, els Geperuts es preparen per al seu gran any, on com a mínim, viatjaran fins a la Diada Internacional de Berlín (Alemanya) i rebran la visita dels Castellers de Lleida i els Castellers de Poble Sec en l’acte central del desè aniversari. La Torre Eiffel lluïa fins fa poc les anelles olímpiques, però el 2025 veurà més d’una pinya i vibrarà, també, amb els castells vinguts d’arreu.

Els Geperuts de París apadrinen els Castellers de Zuric
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram