A Suïssa hi conviuen poc més de 16.000 catalans, bona part a Zuric. És en aquesta ciutat on des de fa tretze anys un grup de catalans aficionats al teatre van posar en marxa La Quinta Forca. Un grup amateur que va iniciar-se al Casal Català de Zuric i que ha exportat la tradició del teatre català al centre d’Europa.

Esther Codina (La Cellera de Ter, 1969) viu a Suïssa des de fa vint anys després de sumar-ne cinc més a Nova Jersey (Estats Units). És una de les impulsores de La Quinta Forca, fa més d’una dècada. “D’un sopar de joves catalans a Zuric -abans ho érem [riu]- va sorgir la idea de fer aquest grup de teatre. Era una altra manera de passar-ho bé i fer-ho en català”, explica Codina a Exterior.cat.

Un cop presa la decisió, la següent va ser la tria del nom. Codina recorda que “va sorgir espontàniament, ja des d’un bon començament. Té a veure amb l’enyorança cap a la terra d’origen i en allò que ens uneix… que vivim a la quinta forca!”. La majoria de persones que integren el grup mai havia fet teatre. L’únic referent és el director Joan Piñol, “és qui té més experiència”, subratlla.

“Disposar d’un espai d’assaig ens ha permès tenir més regularitat aquests anys”, admet Codina. Ara mateix, els assajos es fan en una llar d’infants de la ciutat. La posada en escena, però, és en una de les sales de l’estació d’Stadelhofen (Zuric) -una instal·lació construïda per l’arquitecte Calatrava-. Després de 13 anys de recorregut, La Quinta Forca ha estrenat 7 espectacles i el vuitè és a tocar. Tot i que la colla ha tingut altes i baixes durant aquests anys, Codina reconeix que “es manté viu l’esperit i el pinyol inicial”.

Un dels moments més crítics va ser la marxa del director Joan Piñol -que va viure quatre anys a Catalunya-. Codina diu que “vam intentar-ho amb un altre director, però no vam acabar d’estrenar cap obra durant aquell temps per un cúmul de circumstàncies: actors que van canviar el lloc de residència, nounats que reclamaven atenció, alguna baixa per malaltia… Va ser un parèntesi per una colla que s’ho passa bé fent teatre, inter-generacional i oberta a qui s’hi vulgui apuntar”.

‘LA RATERA’, NOU ESPECTACLE A LA VISTA

Els dies 7 i 8 de novembre, La Quinta Forca estrenarà el nou espectacle: La Ratera, un clàssic d’Agatha Christie, ambientada a la dècada dels anys 40 i considerada l’obra teatral de més llarga permanència en cartellera, tot i que la Covid-19 ha impedit que fos de forma ininterrompuda des de la seva estrena el 1952 a Londres.

La Quinta Forca està dirigit per Joan Piñol, qui també compagina la direcció trepitjant els escenaris. Els intèrprets són Anna Sadurní, Miquel Sanagustín, Joan Piñol, Esther Codina, Demián de Almeida, Dolors Besalú, Salvador Mas i Lluís Enrique. La veu en off, llum i so és a càrrec d’Arnau Manyosa.

El grup de teatre dels catalans a Zuric va estrenar-se el 2007 amb On hi mengen dos hi mengen tres, de Nick Hassy, amb representacions a Zuric i Basilea. “Si la representació de l’obra no hagués funcionat, possiblement haguéssim plegat. Però va anar molt bé!”, reconeix Codina.

Després d’aquest èxit van seguir Això no és vida, de T de Teatre (2008); Els 10 negrets, d’Agatha Christie (2010); Trifulques de la catalana tribu, de Víctor Alexandre (2011), a Zuric; Delicades, d’Alfredo Sanzol (2016); Políticament Incorrecte, de Ray Cooney amb l’adaptació de Jordi Galceran, J.L. Martin i Paco Mir (2018) i Fuita, de Jordi Galceran (2019).

Un dels reptes de La Quinta Forca és actuar a Catalunya. “Hi ha hagut diversos intents, però mai s’ha acabat complint. Ho tenim pendent i seria molt bonic presentar algun dels nostres espectacles a casa”, diu Codina. Mentrestant s’hauran de conformar triomfant a Suïssa, la terra d’acollida.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram