L’artista Cinta Vidal (Cardedeu, 1982) no ha parat de dibuixar i pintar des de ben petita. Es va formar a l’Escola Massana de Barcelona on va estudiar un cicle formatiu de Grau Superior d’Il·lustració i, des dels 16 anys, va aprendre l’ofici al Taller d’Escenografia Castells Planas de Santa Agnès de Malanyanes.

Arran de la crisi econòmica, Vidal va decidir apostar per la seva pròpia creació artística. Així, una mostra a la galeria Micel·lània a Barcelona li va canviar la vida per sempre. “Era la meva primera exposició i una crítica d’art a la revista nord-americana Hi-fructuose va canviar-ho tot. Se’m va obrir el món!”, recorda l’artista vallesana a Exterior.cat.

El món li va obrir Thinkspace Gallery, de Los Angeles (Califòrnia, Estats Units) qui actualment té l’exclusivitat de Vidal. “Em van contactar per Instagram, que té un perfil amb 88 milions de seguidors. Van publicar una imatge d’una obra meva i vaig rebre moltes ofertes”, explica. L’oferta que va acceptar va ser associar-se amb el segell de Los Angeles: “no em van oferir una exposició, sinó créixer de forma exponencial”, subratlla.

A partir d’aquí, Vidal s’ha fet un nom arreu del món pintant murals als Estats Units, el Japó i també a Europa, i s’ha especialitzat el concepte de gravetat. Prova d’això és la distinció que va rebre als Premios Gráfica 2018. “Ara em surten més feines a l’estranger que a Catalunya. Tinc la sort de poder triar, em sento molt privilegiada i en soc molt conscient”, confessa.

La projecció internacional de Cinta Vidal continua a l’alça. Així s’ha consolidat com una de les grans artistes de murals arreu. I ho fa amb un estil propi. “El mural sempre ha de tenir un context, una història al darrere i sempre ha de tenir un respecte amb l’espai”, explica. “Hi ha un boom del muralisme, un debat obert per si cal posar límits a aquells qui poden pintar a la babalà. Jo soc respectuosa amb tothom qui mereix una oportunitat per expressar-se artísticament”, diu.

Cinta Vidal pintant un mural en unes oficines de Facebook, a San Francisco [Foto: cedida]

A la seu de Facebook i al CODA Tech a Atlanta

La projecció internacional de Cinta Vidal continua a l’alça. Darrerament ha dut a terme dos projectes més als Estats Units: un mural en unes noves oficines de Facebook a Bay Area, prop de San Francisco (Califòrnia); un mural per a CODA Tech comissariat per Living Walls a Atlanta (Geòrgia) i una exposició que presentarà a l’octubre al Museu MOAH Lancaster de Califòrnia.

El mural a la seu de Facebook té el nom de Connected i forma part del projecte Open Arts Facebook, a càrrec de la comissària Kristin Farr, qui tres anys abans havia entrevistat Vidal per a la revista nord-americana Juxtapoz.

El darrer mural que ha pintat l’artista vallesana ha estat al CODA Tech d’Atlanta, amb el suport de la pintora Helena Salvador, que és professora de l’ESCAC. “Va ser una bogeria. Vaig ser 20 dies pintant sense parar!”, apunta. El mural, de 45×14 metres és, segons Vidal “el mural més important i complicat que he fet mai”, subratlla.

El proper projecte serà l’octubre vinent quan per primer cop exposarà de forma individual la seva obra en un museu: Museu MOAH Lancaster de Califòrnia. Després de portar a terme diversos projectes als Estats Units, Vidal posa la mirada al Japó: “l’estètica, l’exotisme i el rigor fan que em senti molt identificada amb el Japó. M’agradaria descobrir-lo artísticament, també”, rebla.

En plena pandèmia, el febrer passat, l’artista vallesana va pintar un mural a Cardedeu que es va fer viral en poques hores. Un mural on s’hi pot veure un jutge amb la cara del rei emèrit tapant la cara de Pablo Hásel, coincidint amb l’empresonament del raper català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram