Font: Catalans a Lisboa

La setmana que ve es compliran cinc anys de l’últim acte promogut per Catalunya Presenta, l’associació que va actuar de pont entre les cultures portuguesa i catalana a Lisboa. En aquell acte, els jardins de la Torre de Belém de Lisboa va acollir una diada castellera amb la presència dels Castellers de Sants. Des d’aleshores, l’entitat no va tenir continuïtat tenint en compte que la presidenta Anna Cortils va traslladar-se a viure a Catalunya.

L’associació Catalunya Presenta, inscrita al registre d’entitats catalanes a l’exterior de la Generalitat, va ser el motor de difusió del català a Lisboa i editava una publicació amb traduccions de llibres catalans i portuguesos. Marta Garcia, nascuda a Calonge (Baix Empordà), fa 20 anys que va traslladar-se de Girona a Portugal i va ser membre de l’associació Catalunya Presenta. Ella, juntament amb una colla de catalans residents a la capital lusitana, han decidit reactivar l’entitat. “Des del primer moment, Catalunya Presenta era una associació enfocada en la cultura i les tradicions catalanoportugueses. Ara, volem afegir-hi la intenció de fer comunitat”.

Durant aquests cinc anys, però, l’activisme català no havia desaparegut del tot a Lisboa. Això sí, les activitats que s’han fet durant aquest temps no ha tingut cap associació darrera. Així van organitzar la Via Catalana a Lisboa (2013) i van participar en la campanya d’Òmnium Cultural Catalans want to vote, Human towers for democracy (2014). Garcia reconeix que “els fets de l’1-O va ser l’espurna que va despertar-nos del tot. Vam tenir la necessitat de trobar-nos, de parlar i, sobretot, d’explicar què és Catalunya als portuguesos”.

Aquest 2019 també ha estat intens a Lisboa. Primer, amb la visita del president Quim Torra que va oferir una conferència a l’Instituto Universitário de la capital portuguesa. I després, en l’acte de commemoració de la Revolução dos Cravos, el 25 d’abril passat, amb la presència d’una representació de la classe política catalana i les entitats socials favorables al dret a l’autodeterminació.

DIUMENGE, L’ACTE DE REFUNDACIÓ

Fruit d’aquesta constància ha arribat el moment de recuperar el pols. Aquest diumenge 2 de juny (19 hores), al cafè Ler por aí és prevista una assemblea general que marcarà el punt d’inici de la refundació de l’associació. “El primer punt de l’ordre del dia serà modificar-ne el nom. Si s’aprova la proposta, fundarem el Casal Català de Lisboa”, explica. Es triaran els membres de la junta directiva, a qui, Garcia té molts números de ser-ne la nova presidenta. “El més important és regularitzar la situació”, admet.

A partir d’aleshores, el Casal Català de Lisboa podrà optar a les subvencions que atorga la Generalitat per dinamitzar les activitats. “Comptem amb el suport de la nova delegació a Portugal”, diu Garcia, qui esperen poder presentar-se ben aviat amb el nou delegat Rui Álvaro Serra da Costa Reis.

Actualment, una quarantena de persones formaran part de la refundació de l’entitat, formada per famílies mixtes o portuguesos que tenen estima a Catalunya. La comunitat de catalans a Lisboa és, segons Garcia, “petita i dispersa”. La proximitat entre els dos països fa que molts catalans hi siguin de pas, des de joves estudiants o empresaris que no acaben connectant amb la comunitat.

Un cop constituïda l’associació en el Casal Català de Lisboa ja hi ha un seguit d’activitats que marcaran el dinamisme català a la capital lusitana. A més de les festivitats tradicionals -Sant Jordi, revetlla de Sant Joan, Diada de l’11 de Setembre o castanyada-, l’entitat vol consolidar l’activitat ‘Tardes amb la mainada’, on els infants catalans residents a Lisboa gaudeixen amb jocs tradicionals catalans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram