Lluís Cabasés és el delegat a Itàlia de la xarxa diplomàtica del Consell de la República (CdRep) [Foto: Lluís Cabasés]

Tot i néixer a Barcelona fa gairebé 66 anys, Lluís Cabasés sempre ha viscut al Piemont. Es va traslladar a Itàlia amb els seus pares quan només tenia tres anys, però sempre ha mantingut el lligam amb Catalunya. “A casa, els pares sempre havíem parlat en català, encara em sento català”, explica a Exterior.

A 8 anys, Cabasés recorda que “als anys seixanta no podies disposar de dues nacionalitats, així que vaig perdre l’espanyola perquè Itàlia no era un país de parla castellana”. El 2006, quan la Generalitat va impulsar el cens de catalans a l’exterior Cabasés ho va tenir clar: “vaig córrer cap al consolat a Gènova per sol·licitar la nacionalitat espanyola i poder ser, així, un català a l’exterior”.

Periodista de professió, ha estat un activista de cap a peus. Amb una trajectòria professional a ràdio, televisió i diaris italians, també va exercir la política. Cabasés va ser alcalde de Serralunga d’Alba, regidor i vicepresident de la comarca Unió de Municipis de Barolo i va treballar al Gabinet del Govern del Piemont. Amb aquest bagatge acumulat, des d’aquest 2024 és el nou delegat a Itàlia de la xarxa diplomàtica del Consell de la República (CdRep).

Quan exercia de periodista va ser el primer a publicar en un mitjà italià una entrevista amb l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont

“Em sumo activament al Consell de la República en l’objectiu compartit d’aconseguir la independència de Catalunya”, assegura Cabasés. Aquestes setmanes, el periodista ha començat a fer pedagogia explicant a la societat civil italiana el procés català. “Itàlia és un país on es fa molt difícil explicar el procés d’emancipació de Catalunya”, subratlla.

Cabacés enumera els motius per als quals la gran majoria d’italians veuen el procés català com una amenaça: “encara pesen els anys de la Lliga Nord, el partit del nord del país que era partidari a fragmentar Itàlia”, diu. A més de la societat civil, en l’àmbit polític i periodístic, també és mostren reticents al procés català. “Tant l’esquerra, la dreta i l’extrema italianes no veuen amb bons ulls la independència de Catalunya, Itàlia és un país especial, diferent”, assegura.

“Els periodistes? La majoria es basen en la versió oficial del govern de torn de Madrid. A més, Corriere della Sera, el diari més llegit a Itàlia, forma part el mateix grup de la capçalera espanyola El Mundo. Amb això t’ho dic tot”, rebla. Davant d’aquest escenari, Cabasés té clara l’estratègia com a delegat del Consell de la República: “cal picar porta a porta, parlar a títol personal amb la gent del carrer. És l’única manera de captar l’atenció, per això és una feina molt feixuga”, explica.

“Amb l’aprovació de l’amnistia i el retorn de Puigdemont i Comín a Catalunya, l’independentisme tornarà a mobilitzar-se amb força”, albira

Mentre no perd l’esperança des d’Itàlia, es lamenta profundament del descontentament que viu l’independentisme a Catalunya: “El mateix independentisme és qui avui està tallant les cames al procés. On és la unitat que ens va fer tan forts? Mentre no es recuperi, no hi ha res a fer”, recorda. Militant d’esquerres a Itàlia, està afiliat a Junts: “M’hi vaig afiliar perquè Puigdemont és el polític més pragmàtic en el camí cap a la independència. La resta només tenen la prioritat que Catalunya sigui una autonomia”.

En aquest sentit, Cabasés valora positivament la feina feta pels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a Brussel·les. Fins al punt, que el periodista reconeix que “Puigdemont s’ha fet respectar a Europa. No ho dic jo, m’ho diuen eurodiputats italians. La feina que s’ha fet és molt positiva, i és qui ha internacionalitzat el procés català”.

Cabasés creu que el procés no s’ha esgotat ni ha acabat. “Amb l’aprovació de l’amnistia i el retorn de Puigdemont i Comín a Catalunya, l’independentisme tornarà a mobilitzar-se amb força. Aleshores, el Consell de la República prendrà protagonisme”, albira.

El Consell de la República presenta tres noves incorporacions
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram