Marc Clavero (Alella, 1993) s’ha convertit en un dels referents mundials del break dance. Als 14 anys va descobrir aquesta modalitat de ball per casualitat veient el film ‘You got Served’ amb els seus companys d’escola mentre tornaven en bus d’una excursió. Des d’aleshores, la projecció de Clavero ha estat espectacular. Gairebé de pel·lícula.

“Quan vaig arribar a casa, aquella mateixa tarda, em vaig connectar a Youtube per veure vídeos de break dance i vaig dir-me a mi mateix que jo volia ser ballarí”, així d’entusiasmat explica a Exterior.cat Clavero. El primer pas va ser aprendre de forma autodidàctica. “Vaig començar aprenent a ballar sol a casa amb els tutorials del Youtube!”, recorda.

Quan va veure que hi tenia traça va cercar escoles especialitzades amb la modalitat de break dance a Barcelona. Així va arribar al centre ‘Así se baila’ on Saúl JR -un dels ballarins europeus per excel·lència- va ser el seu professor. “Ell em va aconsellar que m’iniciés en el nivell bàsic. Al cap de tres mesos ja havia superat el nivell avançat”, recorda l’alellenc. En el temps lliure, Clavero i Rob -un ballarí de Teià- van promoure sessions de break dance a l’antic casal de joves d’Alella.

No tot va ser bufar i fer ampolles per al jove alellenc. L’exigència i els horaris nocturns dels entrenaments van provocar un entrebanc a casa. “Els meus pares no els agradava que ballés, però sobretot que hagués d’anar i tornar de Barcelona a Alella sol a tocar de la mitjanit”. L’endemà el despertador sonava ben aviat per seguir anant a l’institut amb l’ESO.

Clavero marxa a estudiar a Irlanda per acabar el Batxillerat i començar la Universitat amb 17 anys. Un moment en què descobreix Rhythm Rebels, un grup internacional que va forjar-se a Irlanda. “En aquell moment és quan m’adono definitivament que ja no vull ballar per passar l’estona i per passar-ho bé sinó que vull dedicar-me professionalment al break dance”, confessa.

La confirmació definitiva va ser la contractació per una estada a Miami (Florida, Estats Units) avalada per una empresa multinacional. “Va ser una bogeria, una fantasia”, recorda. Durant aquells mesos, l’alellenc va viatjar a ciutats com Orlando, Houston, Las Vegas o Boston guanyant campionats dels diferents estats per començar a deixar una petita empremta al bressol del break dance.

Darrere l’estètica del ball, el break dance és una especialitat que requereix molta dedicació. Clavero fa entre cinc i sis sessions diàries que ho combina amb entre tres i quatre entrenaments físics durant la setmana. El ballarí d’Alella diu que “les sessions de break dance tenen una durada entre una hora i mitja i dues. Són molt intenses i requereixen molta concentració”.

A 21 anys Clavero afronta un dels moments rellevants: comunicar-ho a casa. Dit i fet. “Les professions artístiques i de carrer no són gaire ben vistes. Els va costar acceptar-ho, però un cop ho van digerir sempre els he tingut al meu costat”, diu l’alellenc.

EL SOMNI AMERICÀ, A TOCAR AMB ELS DITS

Amb el vistiplau de casa, Clavero obre una etapa de creixement excepcional fins a posar el seu nom en el panorama internacional del break dance. Així, el talent del jove d’Alella comença a traduir-se amb una victòria darrera una altra. D’una exhibició a una altra. Guanyant una munió de campionats nacionals i estatals fins a situar-se entre els quatre primers d’Europa -amb triomfs a Irlanda i França- i entre els 32 millors ballarins al Silverback World Finals (Philadelphia, Estats Units).

Clavero també es proclama campió d’Espanya en la seva especialitat. Com a premi es converteix en el representant espanyol al Floor Wars International, el campionat mundial que va tenir lloc l’any passat a Copenhaguen (Dinamarca). En el rànquing Redbull, el ballarí alellenc està situat entre els vuit millors de l’Estat. Després d’una etapa de consolidació en el panorama europeu, Clavero busca fer-se un lloc a la meca mundial del break dance: Califòrnia.

“La tradició del break dance i la cultura hip-hop van néixer a Los Angeles. Això és el paradís”, reconeix. Després de creuar l’Atlàntic de forma puntual per participar en diversos campionats, Clavero és als Estats Units com a turista on comparteix un apartament amb tres ballarins més a Los Angeles (Califòrnia).

El futur del ballarí alellenc passa per residir a Califòrnia de forma habitual i fer el salt en el millor aparador del món. “Als Estats Units i, concretament, a Los Angeles hi ha les millores escoles i els millors ballarins del planeta. La indústria del break dance inverteix molts diners per satisfer la demanda que hi ha en la indústria de l’entreteniment. És el país de les oportunitats i la meva és aquí”, explica.

Sobre la taula, Clavero té diverses ofertes. “Ara que he conegut aquest món des del rovell de l’ou, el meu repte és treballar per a una agència que em permeti participar en pel·lícules de ball a Hollywood o gires internacionals. Tinc companys que han guanyat milions de dòlars per fer allò que més els apassiona”.

A 10.000 kilòmetres de casa, el ballarí alellenc té clar que el seu món haurà de ser entre Califòrnia i Catalunya. “He viatjat moltíssim i la millor ciutat del món per viure-hi és Barcelona”, subratlla. En aquest sentit, l’alellenc afegeix que “hi tinc un lligam molt fort i m’encantaria poder compartir, a la llarga, les dues ciutats: Barcelona i Los Angeles”.

Fins que l’administració nord-americana validi el seu visat, el ballarí alellenc té activat el compte enrere. Així, Clavero espera amb la il·lusió d’un nen fer realitat el seu somni i convertir-se ben aviat en el ‘Bboy’ català (així se’ls anomenen als ballarins de break dance) als Estats Units. Seria, al cap i a la fi, el somni americà fet realitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram