La consellera Serret des del seu despatx participant al programa ‘RAB Reels’ [Foto: RAB Ràdio]

No hi ha un esport de risc més gran per a un polític que exposar-se a un test de pregunta-resposta a càrrec d’infants i joves. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va acceptar el repte de l’editor Germà Capdevila sent la protagonista de l’estrena de RAB Reels, un programa de RAB Ràdio presentat per 7 noies catalanes -Clara Gairin (Luxemburg), Ariadna López Botey (Catalunya), Martina Mehrer Bujons (Alemanya), Eira Torras (Noruega), Mar Costa (Equador), Luana Grossi (Itàlia) i Luna Alfieri (Argentina)- d’entre 12 i 15 anys de les diferents comunitats catalanes a l’exterior.

Cadascuna amb la seva varietat lingüística particular va interrogar de forma virtual durant gairebé 30 minuts Serret, qui va abordar qüestions relacionades amb l’exili, la seva implicació en la política, i sobretot, en l’acció exterior del Govern. De la seva etapa a l’exili a Brussel·les, la consellera la va titllar de “molt particular” fruit de les “circumstàncies”. I va posar en valor el suport de la comunitat catalana al cor d’Europa: “va ajudar-nos a entendre el més bàsic per viure: des dels tràmits administratius a la recollida d’escombraries, que allà era porta a porta”.

Una etapa a l’exili en la qual va exercir de delegada del Govern català davant la Unió Europea. “Vaig aprendre molt del projecte de la Unió Europea”, destaca. A més, creu que “l’experiència i l’aprenentatge a Brussel·les van contribuir” en la decisió del president Aragonès de triar-la com a consellera d’Acció Exterior, tot i que no va ser l’únic motiu: “per confiança personal amb el president i per parlar llengües, també, tot hi suma”, va afegir.

“M’imagino una República Catalana oberta al món”, va dir la consellera

El camí de Serret en política s’inicia a la universitat triant Ciències Polítiques perquè era “una carrera que et dona una visió molt àmplia”. Després va exercir la política. Primer, al seu poble natal (Vallfogona de Balaguer) i, posteriorment, com a consellera d’Agricultura. “Soc en política perquè m’agrada construir en positiu. Tot m’ha vingut rodat”, confessa.

Un moment de la conversa virtual amb la consellera Serret [Foto: RAB Ràdio]

Des de fa un parell de mesos lidera el departament d’Acció Exterior. “Ens dediquem a les relacions humanes, en millorar la relació de Catalunya amb el món, creant confiances i millorant la capacitat de fer-ho junts per benefici mutu”, va explicar. De la comunitat catalana a l’exterior, Serret vol que “es connecti millor en xarxa, que es reconegui la capacitat d’ajudar el país des de l’exterior. Així serà més forta”. No hi va faltar la pregunta sobre el procés d’independència de Catalunya: “m’imagino una República Catalana oberta al món, tenint bona relació amb tots els països per progressar, millorant la qualitat de vida de la ciutadania”, va assegurar.

De la gestió del departament, la consellera va explicar l’impuls per “internacionalitzar la diversitat cultural de Catalunya” a través de l’Institut Ramon Llull; va garantir les activitats adreçades als joves catalans a l’exterior, com ara l’Estiu és teu; i va agafar el guant d’una de les propostes que se li van formular: que les noies catalanes a l’exterior participin en una aula catalana de Primària o Secundària per comprovar “com és una classe” a Catalunya. “Ho podíem organitzar conjuntament amb el departament d’Educació, seria enriquidor per a vosaltres”, va dir la consellera.

Així mateix, Serret va donar-los un consell a les noies: aprendre el català des de l’exterior. “Potser tindreu l’oportunitat de viure a Catalunya, i més endavant, hi pugueu treballar. Si teniu el coneixement de català, tindreu més facilitats”, va subratllar. La conversa va acabar amb Camins, de Sopa de Cabra, tota una declaració d’intencions per una estrena radiofònica amb nota alta.

RAB Ràdio estrena un programa fet i presentat per joves de la Catalunya Exterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram