Serra (Barcelona, 1976) és la directora del Copenhagen Catalan Film Festival, conjuntament amb el muntador cinematogràfic Francesc Sitges, rellevant, així, la fins ara directora del festival, Montse Badia, qui actualment viu a Brussel·les. Després d’exercir com a actriu i ballarina, Serra va marxar a viure al nord d’Europa fa gairebé dues dècades. Professionalment exerceix de terapeuta en un centre psiquiàtric a Glostrup treballant amb els pacients des del cos i el moviment per facilitar processos de reconexió amb un mateix i amb l’entorn.
“Volem convidar al públic a pensar la identitat com a quelcom dinàmic, obert, intrínsecament complex”, assenyala la directora del festival, Mireia Serra
Quant al fil conductor del festival, Serra assegura que “hem triat Barcelona també perquè essent conscients del gest polític que implica presentar una mostra de cinema català -expressió que inevitablement evoca el binomi català vs. castellà – volem convidar al públic a pensar la identitat com a quelcom dinàmic, obert, intrínsecament complex i que es resisteix als intents de definició. Desplaçar l’atenció cap a Barcelona és desplaçar-la cap a un espai que pot convocar un nosaltres fet de veus i identitats molt diverses, difícils de reunir sota un mateix nom.”
En aquesta edició es projectaran 5 films i clourà el festival una sessió del coreògraf Quim Bigas. Destaquen el film El camí més llarg per tornar a casa, de Sergi Pérez; El taxista full, Jo Sol; Bajarí: Gypsy Barcelona, d’Eva Vila; A la ciutat, de Cesc Gay; i Biutiful, de Alejandro G. Iñárritu. “Esperem que els danesos aprenguin tot allò que s’amaga de Barcelona a les guies turístiques”, afegeix. Les pel·lícules s’oferiran en versió original amb subtítols en anglès, a excepció de Biutiful, subtitulada en danès.
A més de la directora, en el festival s’hi sumen moltes més mans. “Organitzar aquest festival és una tasca coral de tot un equip, hi ha un sèrie de voluntaris amb perfils d’una gran varietat de competències”, assegura Serra.
La delegació també s’hi suma
La delegació del govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics col·labora activament en el Copenhaguen Catalan Film Festival. “Catalans DK és una associació molt dinàmica, prova d’això és que ha estat capaç d’arrelar un festival de cinema que té molta solera durant més d’una dècada”, manifesta a Exterior la delegada del govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba.
Així, la delegació hi contribueix amb la tasca d’un dels tècnics d’àmbit cultural que té la delegació a Copenhaguen, Pau Guinart. En aquest sentit, la directora del festival Mireia Serra també aplaudeix el suport de la delegació: “és vital per a mantenir aquest festival, i bona part d’això es deu a la tasca de Pau Guinart, qui exercirà de moderador dels diversos debats del festival d’enguany”, ha reblat.
La delegada Montserrat Riba subratlla que “la comunitat danesa coneix bé Barcelona i la cultura catalana”
La delegació ha difós la programació del festival a través dels seus canals de difusió a les xarxes socials, a més de cobrir algunes despeses en càtering. Riba explica a Exterior que “des de la meva arribada al capdavant de la delegació, el meu objectiu ha estat dinamitzar la tasca dels casals, donar-los el màxim de suport, especialment donant suport a la cultura i la llengua catalanes”.
La tria de Barcelona com a fil conductor del festival és, segons Riba, “molt encertada”. La delegada diu que “la comunitat danesa coneix bé Barcelona i la cultura catalana. No només tenen referències, sinó que la posen en valor, la tenen molt ben considerada”. En aquest sentit, l’any passat des de la delegació es va promoure la projecció de la pel·lícula Alcarràs a Copenhaguen.
Un dels reptes que té Riba per a l’any vinent des de l’àmbit cultural és incloure els països nòrdics i bàltics (especialment Islàndia) en el projecte d’internacionalització del Cicle Gaudí: “estem en converses molt primerenques, però ens agradaria molt”, subratlla. Malauradament, la delegada Riba no assistirà al Copenhaguen Catalan Film Festival ja que aquesta setmana es troba en la trobada de delegats del govern a Barcelona.
La ciutat de Barcelona, fil conductor del Copenhagen Catalan Film Festival