Fòrum de les llengües a la plaça del Capitoli de Tolosa amb la participació del Casal Català [Foto: cedida]

Fa més de 75 anys que Tolosa -la capital del Llenguadoc (Occitània)- va veure com un grup de catalans exiliats creaven el Casal Català amb l’objectiu de mantenir els vincles amb la seva terra natal. “Es pensaven que passarien pocs anys a França i que, durant aquell temps, valia la pena lluitar per la democràcia i l’antifranquisme i mantenir vives les tradicions catalanes”, explica a Exterior.cat, Enric Salvans, actual president del Casal.

Les primeres activitats que va organitzar el casal van ser la celebració de festes catalanes com Sant Jordi o la Diada de l’Onze de setembre i un aplec de sardanes, que s’ha mantingut fins a dia d’avui i només s’ha hagut de cancel·lar els anys 1968 i 2020. Aviat també es van organitzar tallers de teatre, activitats per a infants, xerrades i conferències, que cada vegada atreien més gent, tant catalana com francesa.

Així, l’any 1959 el casal va traslladar-se al número 7 de la Rue des Novars, on 62 anys més tard encara hi manté la seu. “El casal té una situació estable i, per tant, crec que el seu futur és viable”, assegura el president de l’entitat, que tot just al gener presidia una nova assemblea general anual del casal. “A més, amb la crisi econòmica de fa uns anys vam rebre una nova onada migratòria de catalans molt joves i d’un nivell formatiu molt alt que han impulsat noves activitats al casal, com calçotades o excursions”, diu.

L’aprenentatge del català, com a reclam

Una de les propostes que el Casal de Tolosa impulsa des del seu inici i que segueix generant molt d’interès són les classes de català. Actualment compten amb una setantena d’alumnes de fins a quatre nivells diferents.

“Hi ha gent catalana que ve a classe perquè vol seguir practicant el català, d’altres són persones amb famílies catalanes que volen millorar el seu nivell, i també tenim francesos sense antecedents catalans interessats en l’idioma perquè han visitat Catalunya o perquè hi volen fer estudis i necessiten dominar el català”, explica Salvans.

Una sessió infantil de contacontes a Tolosa, l’octubre de 2019 [Foto: cedida]

La Covid-19: una crisi o una oportunitat?

L’aparició de la Covid-19 va ser un cop dur per als casals catalans d’arreu del món, que van haver de cancel·lar totes les seves activitats i replantejar-se la seva organització. També va ser el cas del casal de Tolosa, tot i que Salvans s’hi refereix amb optimisme: “La pandèmia ha estat una forma de resiliència i des del confinament, ha estat una oportunitat per enfortir els vincles entre els casals catalans d’arreu del món”, assegura.

En aquest sentit, en els darrers mesos un bon grapat de casals catalans d’arreu han organitzat plegats concerts, xerrades i festes tradicionals, i actualment preparen un concurs literari europeu coincidint amb la Diada de Sant Jordi. “Duri el que duri aquesta crisi, crec que conservarem aquesta tendència d’estar enxarxats perquè és una molt bona oportunitat per donar ressò a la cultura catalana arreu d’Europa”, afirma Salvans.

Tot i això, la pandèmia també ha comportat un pèrdua d’un terç dels socis del casal, la majoria gent gran “Espero que no sigui una pèrdua definitiva. Volem que la nostra associació sigui intergeneracional i que puguem comptar tant amb els estudiants més joves com amb la gent de més edat”, conclou Salvans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram