El suec-català Tomas Nihlén lidera l’equip català a l’Eurovisió de cançons en intel·ligència artificial [Foto: cedida]

El 26 de juny se celebrarà per streaming la gala de l’AI Song Contest, l’Eurovisió de cançons en intel·ligència artificial, i Catalunya és una de la cinquantena de comunitats que hi participa, juntament amb països com el Brasil, l’Índia o els Estats Units.

Es tracta d’un festival nascut tot just ara fa un any, quan els Països Baixos i les televisions públiques holandeses van decidir organitzar aquesta alternativa al festival d’Eurovisió, cancel·lat arran de la pandèmia. El certamen se centra en les capacitats que té la intel·ligència artificial a l’hora de crear cançons i com aquesta tecnologia pot ser útil al procés creatiu musical.

“Parlant amb l’organització del festival de l’any passat, em van comentar que els agradaria que Catalunya hi participés perquè reconeixien que el nostre país té un cert pes en l’àmbit de la intel·ligència artificial i que s’està convertint en un hub del sector a Europa”, explica Joel Cava, un dels participants al projecte, qui va traslladar la proposta a l’expert en continguts audiovisuals i digitals Tomas Nihlén.

Crida pública per Twitter

Nihlén va néixer fa 42 anys a Suècia però viu a Catalunya des del 2018 i actualment resideix a Banyoles. Després d’assabentar-se de la proposta, va fer una crida pública a través de Twitter per crear l’equip que participés al festival, fins a aplegar una vintena de professionals que, de forma altruista, s’han ofert per impulsar el projecte.

“A partir d’aquí hem creat equips d’experts en música, programació, comunicació o impacte social i ètica, tots ells perfils molt creatius i solidaris, que en els propers dies ens dedicarem a compondre la cançó”, explica Nihlén.

En aquesta línia, el catalano-suec assegura que una de les principals dificultats ha estat trobar dones que se sumessin al projecte: “Sense dubte, ha estat més complicat trobar dones que experts en intel·ligència artificial”, afirma. Cava afegeix: “Enguany el festival fa una crida a visibilitzar les dones en el món de les tecnologies i una de les condicions per participar-hi era trencar el sostre de vidre. Estem contents perquè, tot i que ha costat, finalment l’hem assolit”, assegura.

Al conglomerat català hi participen dones com l’editora Liz Castro, les investigadores en algoritmes Elisabet Golobardes i Marta Lobato, les artistes Anna Ros i Eva Pérez i la comunicadora Lita Borràs.

La primera victòria, assegurada

Per Nihlén, l’AI Song Contest també serà una bona oportunitat per posicionar la cultura catalana al món i, en concret, el català: “Crec que per molta gent, el català és la llengua per explicar història i el castellà és l’idioma de la tecnologia i del futur.

Per això hem pensat que és una manera per demostrar que el català també és la llengua del futur”, defensa. “El català també mereix conquerir nous escenaris i aquesta proposta va d’això, de què el català conquereixi noves arenes”, apunta Cava.

El certamen inclou tres premis per als tres primers classificats, però els membres de l’equip català tenen clar que un dels premis ja se l’han endut cap a casa: “Poder estar al mateix nivell que altres equips que formen part d’Estats ja és una victòria per sí mateix”, assegura el comunicador.

En els propers dies, el grup català presentarà la seva proposta musical al jurat del certamen, que segons Nihlén serà “una peça inèdita molt pensada per atraure els joves”, i l’1 de juny es faran públiques les peces que passen a la gal·la del dia 26.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram