Foto: Freepik

El Ple del Congrés dels Diputats ha donat llum verda a l’eliminació del vot pregat que des de fa més deu anys s’exigeix ​​als electors que resideixen a l’estranger. Al seu lloc, s’han aprovat una sèrie de mesures destinades a facilitar la participació dels votants de l’exterior, que es calcula que estaran en vigor després de l’estiu.

La proposició de llei ha tirat endavant per 339 vots a favor, 1 vot en contra i 2 abstencions, per la qual cosa ha aconseguit la majoria absoluta necessària per al seu caràcter orgànic i ara es remetrà al Senat per continuar la tramitació parlamentària.

Una de les causes principals de l’eliminació del vot pregat ha estat que en els darrers anys s’ha detectat “una reducció molt significativa en els nivells de participació dels electors residents a l’estranger” a les eleccions “a conseqüència de la complexitat del procediment”.

La reforma amplia els terminis per al dipòsit del vot, per a l’obertura i l’escrutini general i ha de reforçar les mesures de garanties del sistema d’identificació de votants en cas de vot per correu

Així, el nou text proposa “suprimir el requisit que els ciutadans de l’Estat espanyol residents a l’estranger hagin de sol·licitar o pregar el vot”, a fi de permetre que rebin la documentació d’ofici al seu domicili. El text també reconeix “l’ús opcional d’una papereta descarregable telemàticament”.

La reforma, a més, amplia els terminis per al dipòsit del vot, per a l’obertura i l’escrutini general i reforçarà les mesures de garanties del sistema d’identificació de votants en cas de vot per correu. En concret, s’amplia de tres a set dies el termini per al dipòsit del vot, manté la possibilitat d’enviar el vot per correu postal i estén de tres a cinc dies el termini per obrir els vots emesos des de l’estranger, així com termini de l’escrutini general.

D’altra banda, el text detalla la documentació requerida, així com el procediment, les mesures de garantia del caràcter secret del vot i la identitat dels votants. També proposa eliminar els punts quart i cinquè i afegir-hi tres disposicions addicionals noves relatives a mesures extraordinàries, situacions de caràcter excepcional i altres assumptes.

Aquesta proposició de llei orgànica, presentada pels grups parlamentaris del PSOE i Unidas Podemos va ser presa en consideració per unanimitat a la sessió del 23 de febrer de 2021 i es va procedir a l’obertura del termini de presentació d’esmenes.

Ara, la proposició de llei es remetrà al Senat, on seguirà el procediment de debat en ponència, comissió i ple. La Cambra Alta podrà aprovar el text en els termes, presentar esmenes o proposar un veto. En el cas dels dos darrers supòsits, la iniciativa tornarà al Congrés dels Diputats per a la celebració d’un darrer debat abans de la seva aprovació definitiva.

“Prometem i complim. Avui fem un importantíssim pas per derogar el vot pregat i acabar amb una injustícia democràtica. La veu de tants espanyols i espanyoles a l’exterior serà, per fi, escoltada sense traves burocràtiques. El dret a vot no es prega, s’exerceix”, ha piulat el president del Govern, Pedro Sánchez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram