La ciutat corsa és la capital del departament de l’estat francès de l’Alta Còrsega. Situada al nord-est de l’illa de Còrsega, a la costa de la mar Tirrena, compta amb gairebé 40.000 habitants i el primer port de l’illa. Com a ciutat, desenvolupa una política cultural i lingüística ambiciosa que fomenta i promou la llengua corsa.
“Ens esforçarem perquè l’Aplec sigui un punt de trobada que uneixi les nostres cultures: la catalana i la corsa”, ha destacat la regidora de Cultura de Bastia, Mattea Lacave
“Estem molt orgullosos que Bastia hagi estat escollida com a seu per rebre els representants de la cultura popular catalana”, ha assegurat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Bastia, Mattea Lacave en un vídeo enregistrat. “Des de l’ajuntament ens esforçarem perquè l’Aplec sigui un punt de trobada que uneixi les nostres cultures: la catalana i la corsa”, ha afegit.
La consellera de Cultura de Còrsega, Antonia Luciani ha dit que “ens sentim honorats d’acollir l’Aplec i s’emmarca en una tradició d’intercanvi que ressona profundament amb l’ànima i les aspiracions del nostre país”. A més, Luciani ha afegit que “compartim un espai únic com és l’arc mediterrani”.
Tenint en compte que França serà el país amfitrió de l’Aplec internacional de la cultura catalana el 2025, la delegada del Govern, Eva Doya Le Besnerais ha dit que “serà un goig viure l’Aplec a França i, especialment, a Còrsega, que és un espai que compartim amb el Mediterrani. Anem a terra amiga, sereu benvinguts!”.A més de Bastia, les ciutats candidates han estat Dubrovnik (Croàcia), Carcassona (França), Sevilla (Espanya), Brussel·les (Bèlgica), Cork (Irlanda), Dresden (Alemanya) i Barletta (Itàlia).
El director general de la Catalunya Exterior -que depèn del departament d’UE i Acció Exterior-, Oriol Lázaro ha explicat que “la tasca d’Adifolk no té preu. L’Aplec internacional apropa als catalans i catalanes que viuen a l’estranger la cultura popular catalana i també a la resta del món”. Prova d’això, segons Lázaro, és que a través de l’Aplec “teixim aquestes connexions i estem units dins la diversitat”.
“L’Aplec internacional apropa als catalans i catalanes que viuen a l’estranger la cultura popular catalana”, ha dit el DG de la Catalunya Exterior, Oriol Lázaro
La directora general de Cultura Popular, Carol Duran, ha dit que “esteu fent una tasca molt preuada, que hem de cuidar moltíssim. Gràcies per tot aquest temps que dediqueu a la cultura popular. Des del Govern us dono el nostre compromís per continuar remant plegats”.
L’alcalde de Móra d’Ebre, Rubén Biarnés, ha assegurat que “la cultura és un pilar fonamental de la nostra identitat i cal vetllar per la seva perseverança i il·lusió”. A més, Biarnés ha explicat que “ha estat un dia molt especial per a Móra d’Ebre, que quedarà gravat en la nostra memòria”.El president d’Adifolk, Ivan Besora ha assegurat que “la gala aplega una àmplia representació de la cultura popular catalana. Avui podem dir que la gala s’ha instaurat com una data indispensable en el calendari festiu de Catalunya”. Besora ha agraït la participació dels grups de cultura popular de Móra d’Ebre que han participat abans i durant la gala.
En la gala s’han lliurat els Premis Adifolk 2024: Estelladors de Prats de Lluçanès, com a Grup de l’Any; l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, com a Federació de l’Any; i el periodista i director d’Exterior.cat, Quim Miró, com a personalitat de l’any.
Adifolk premia el periodista Quim Miró per difondre la cultura popular catalana al món