Foto: Freepik

Marc Quintana és un jove barceloní qui després de viure a Xile ha retornat a Catalunya per continuar desenvolupant la seva carrera professional lligada al sector de les Ciències Ambientals. Amb una feina sota el braç, Quintana és un dels primers casos que s’han acollit en el programa Retorn amb Oportunitats que té com a objectiu recuperar la fuga de talent que s’ha produït, especialment, durant l’última dècada.

“En països que necessites un visat sempre vius pendent de tenir-lo en vigor i no sempre són fàcils tots els tràmits”, explica Quintana. Així, ha aplaudit el procés burocràtic en la tornada a casa: “el factor humà ha sigut un punt molt important, ja que tot el procés ha sigut molt personalitzat”.

El cas de Quintana no és l’únic. La periodista Helena Colomo també ha tornat a Barcelona després de 5 anys vivint al Regne Unit. “Saber que hi ha algú a qui pots preguntar, que li pots demanar ajuda, t’acompanya molt a l’hora de tornar a casa. Ho recomano moltíssim”, diu Colomo.

Ja s’han inscrit 123 persones, de les quals 25 ja han retornat a la ciutat, i 21 d’elles amb una feina sota el braç

Des la posada en marxa del programa (a finals de 2021), ja s’han inscrit 123 barcelonins i catalans que viuen arreu del món i que tenen la intenció de tornar a viure a Catalunya. D’aquests, 25 persones han tornat a casa, i 21 dels quals amb feina.

El programa el porta a terme l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i el departament de Joventut de la ciutat. És una de les mesures d’acció prioritàries recollides en el Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat 2016-2020, emmarcat dins Pla de foment de l’ocupació juvenil 2020-2023.

“La missió és incentivar el retorn a Barcelona amb les millors condicions de joves que van emigrar a l’estranger i oferir-los serveis de mediació laboral i d’acompanyament integral durant el procés de recol·locació”, explica a Exterior.cat, la responsable de comunicació del programa, Violeta Serra. I afegeix que “actualment és un repte i una necessitat per la ciutat de Barcelona recuperar aquest talent, perquè des del programa s’ha identificat una demanda i un interès creixent per sumar-s’hi”.

Foto: Freepik

El procés de recol·locació

Aquelles persones que tinguin interès a participar del programa hauran de complir un seguit de requisits. Entre ells, segons Serra, “que sumin un mínim de 12 mesos a l’estranger, que tinguin un màxim de 35 anys i que hagin nascut, viscut, estudiat o treballat a Barcelona i en la seva àrea metropolitana”.

Un cop s’ha fet correctament el registre, el jove que vol retornar passa a ser candidat. A partir d’aleshores, Barcelona Activa presta els serveis de mediació laboral, acompanyament i d’emprenedoria per tal d’oferir al jovent eines i capacitats per desenvolupar els seus projectes a Barcelona. I també pica la porta a empreses que vulguin comptar amb aquests professionals qualificats.

“En aquest programa es compta amb Volvemos.org, projecte que des de 2016 ha ajudat al retorn de treballadors i treballadores, a empreses a trobar perfils adequats i a diverses administracions públiques a elaborar plans de retorn”, assegura Serra.

Els candidats, majoritàriament dones

Després de mig any que és actiu el programa, hi ha dades significatives: hi apliquen majoritàriament dones, la mitjana d’edat supera lleugerament la trentena, i els països de procedència, principalment, són el Regne Unit, Alemanya i França.

A més, els professionals qualificats que són candidats del programa s’integren, majoritàriament en el sector Tecnologies de la Informació, Salut i Ciències de la Vida, Indústria i Manufactura i Serveis a la Comunitat i Atenció Social.

Hi ha dades significatives: hi apliquen majoritàriament dones i la mitjana d’edat supera lleugerament la trentena

“Un dels grans hàndicaps en el moment de plantejar-se el retorn és l’aspecte econòmic, que acostuma a ser molt més llaminer a l’estranger”, subratlla Serra. Així i tot, “viure a prop de la família, el clima mediterrani i la vida social que hi ha a Barcelona acaba sobreposant-se als dubtes inicials d’aquells que acaben retornant”, diu. És així com la ciutat vol tallar l’hemorràgia de l’èxode a l’estranger, del qual les darreres dades xifren en gairebé mig milió de catalans a l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram