Font: Institut Ramon Llull

De Madrid a Berlín. La Trobada Internacional de Professors i Estudiants de Català a l’Exterior (TIPECE) tindrà lloc a la ciutat alemanya de l’1 al 3 d’abril de 2020. Una oportunitat en què durant tres dies es programen un seguit d’activitats culturals, tallers i xerrades amb la resta de la xarxa catalana a l’exterior que promou l’Institut Ramon Llull.

Anna Guaita (Torís, València, 1992) és professora de català de Humboldt Universität de Berlín després del seu pas per Friburg Universität, també a Berlín. Forma part del grup organitzador de TIPECE a Alemanya. “L’essència de la trobada ha anat madurant i creixent. El més rellevant és aplegar professors i alumnes durant tres dies en una ciutat del món”, explica Guaita a Exterior.cat.

Aquesta jove valenciana va llicenciar-se en Filologia Catalana a la Universitat de València abans de fer el salt a Berlín, on hi viu des de fa tres anys. Guaita ha assistit en les dues darreres trobades a Madrid i València. “Va ser molt curiós veure a Madrid estudiants que només sabien parlar en català, a banda de la llengua del seu país d’origen”, recorda.

En les trobades hi participen una seixantena de professors i alumnes d’arreu del món. “És una oportunitat única per compartir experiències. Aquestes trobades van sortir d’un viatge entre professors i alumnes de la Xarxa Llull”, assegura Guaita, qui afegeix que “que estudia català té una sensibilitat molt especial”.

La programació de la 8a trobada internacional de professors i estudiants de català a l’exterior s’està cuinant tot i que Guaita avança algunes de les propostes. Guaita diu que “volem promoure una ruta literària per la ciutat de Berlín d’aquells escriptors catalans que hi van viure”. Així, l’organització ha convidat Marta Pessaronda, qui va viure a Berlín, i enguany ha estat guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

A falta de concretar la programació definitiva, Guaita avança que hi haurà la participació de la delegació del Govern a Alemanya; el Casal Català de Berlín i els Castellers de Berlín. De moment ja és oberta la inscripció per assistir a la trobada internacional l’abril vinent.