Foto: Carme Márquez conversant amb un cambrer al seu restaurant a Mont-real [cedida]

Després de recórrer entre cuines i sales de restaurants de prestigi de mig món, Carme Márquez (Sant Cugat del Vallès, 1978) va poder fer realitat el somni de la seva vida: ser propietària d’un restaurant. Es tracta de Bo’Dégât, una proposta culinària que combina tapes i vins amb un estil propi. La setmana que ve torna a reobrir després de quinze setmanes d’aturada obligada per la Covid-19.

L’hàbitat per naturalesa de Márquez han estat les sales de restaurants com a sommelier. “No soc cuinera, tot i que hi he treballat molts anys. Jo soc d’estar a la sala, m’apassiona el contacte amb la gent. Abans sempre havia estat la meva feina en exclusivitat. Ara, com a propietària, interpreto tots els papers de l’auca”, explica la xef executiva de Bo’Dégât a Exterior.cat.

La trajectòria vital de més de 20 anys en el sector de l’hosteleria de la santcugatenca passa per tres ciutats: Barcelona, Singapur i Mont-real. Després de treballar en diferents restaurants i hotels punters de Barcelona i ensumant la cuina dels xefs més prestigiosos, l’any 2012 va arribar l’oferta més desitjada a mans del xef català Alain Devahive, qui va obrir el restaurant ‘Catalunya’.

“Hi vaig treballar dos anys, al costat de companys que han acabat sent la meva família en un projecte molt genuí liderat pel xef català Alain Devahive”, recorda Márquez. Sense moure’s de l’estranger, la santcugatenca va formar part de l’equip d’un nou projecte gastronòmic com a restaurant manager, en aquest cas, liderat per Nandu Jubany amb el restaurant ‘Foc’, també a Singapur.

AMOR I PASSIÓ, A MONT-REAL

Va ser en terres llunyanes que Márquez va conèixer la seva parella, el quebequès Sebastien Canuel, un muntador dels espectacles del Cirque du Soleil, qui encadenava una munió d’anys fora de Mont-real. Les ganes de tornar a casa de Canuel van convèncer Márquez per exportar la seva experiència gastronòmica al Quebec.

La santcugatenca subratlla que “l’arribada a Mont-real no va ser fàcil. Vaig haver de fer un curs accelerat de francès fins que vam trobar l’oportunitat d’obrir el nostre propi restaurant”. Així, a finals de 2018 va llogar un local al número 1392 de la rue Beaubien per posar en marxa el Bo’Dégât, al mateix barri on resideix la parella: Rosemont.

“Tota la vida havia esperat un moment com aquest”, confessa. El restaurant, “petit però ple de detalls” -amb una cabuda per a una trentena de comensals- té una singularitat: la cuina mediterrània. “Al Bo’Dégât hi ha la cuina que qualsevol persona pot trobar a Barcelona, una barreja entre la gastronomia catalana i espanyola. Tapes i vins amb un estil propi”, diu.

Foto: L’especialitat de Bo’Dégât són les tapes i els vins [cedida]

Així, a Bo’Dégât es pot degustar pernil ibèric, pa amb tomàquet o anxoves del cantàbric. “Els plats estrella són les bombes, les croquetes, els bunyols de bacallà i el pop a la gallega”, apunta. Una de les essències és el producte de proximitat. “Tot i que tenim la tendència de comprar producte local, n’hi ha que inevitablement són de Catalunya i Espanya”, manifesta Márquez. Un d’ells, un oli d’oliva de Cambrils.

A banda de les tapes clàssiques, la santcugatenca també innova. “He incorporat un seguit de tapes del món amb altres ingredients, com zeviche, baos o una albergínia japonesa que està per llepar-se’n els dits”, afegeix. En aquest sentit, Márquez agraeix el suport que ha rebut d’antics companys a l’hora d’elaborar la carta, com ara, Alain Devahive, Celina Franco, Viviana Velasco i Andrés Huarcaya. “Ells són part que el Bo’Dégât tiri endavant, també”.

PROGRESSIÓ ASSEGURADA

Després d’un any i mig de rodatge, la santcugatenca confessa que “m’emociono quan veig gaudir els clients i repeteixen. Tota la vida he treballat en un equip, he après moltíssim, però ara soc propietària i no té res a veure”. La Covid-19 va aturar, de cop, la progressió del Bo’Dégât, però el projecte té capacitat de resistència: “teníem un pla de creixement previst, com incorporar una terrassa, però haurem d’esperar”.

Hi ha un repte que li fa treure un somriure d’orella a orella a Márquez. Tenint en compte les vivències que la seva parella -Sebastien- ha viscut entre festival i festival de circ per tot el món, la santcugatenca reconeix que “ens agradaria posar en marxa un projecte de food truck, per donar cobertura en festivals. Però té una mirada més llunyana, encara”.

El que té a tocar és la reobertura del restaurant prevista per la setmana vinent després d’un llarg confinament. Ho farà coincidint amb la revetlla de Sant Joan, un fet que ha aplaudit l’àmplia comunitat catalana del Quebec. “Oferirem coca tradicional de Sant Joan i una copa de cava a aquells que vinguin al restaurant i, també, un servei de recollida per aquells qui ho vulguin celebrar a casa”, conclou. En un estiu atípic provocat per la pandèmia, Bo’Dégât és un lloc de visita per a molts turistes, també, catalans que volen mantenir la gastronomia que és pròpia, a l’estranger.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram