Font: Generalitat de Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch ha denunciat les greus dificultats que tenen els catalans residents a l’exterior per exercir el seu dret a vot. En resposta a una interpel·lació al Govern presentada pel grup parlamentari d’ERC al Parlament de Catalunya, el titular d’exteriors ha  assgurat que “des del Govern continuarem treballant per tal que es respecti i es garanteixi el dret de sufragi dels catalans residents a l’estranger”.

A les portes de dues eleccions a finals de maig -municipals i europees- i després de superar les eleccions espanyoles, Bosch ha reconegut que “la participació ha baixat de forma preocupant. Si a les eleccions al Parlament de l’any 2003 la participació exterior va ser d’un 18,6%, als comicis del 2015 ens vam situar en un 7,5%”, ha explicat el conseller. Dels 226.381 catalans registrats al CERA amb dret a vot el 21-D, només es van rebre 39.521 peticions per votar (17,46% del cens). D’aquestes peticions únicament van acabar votant 27.173 persones.

Tot i l’increment significatiu de catalans residents a l’exterior durant l’última dècada, la participació d’aquesta comunitat és de vora el 10%, una xifra molt baixa en comparació a la de la resta de catalans que viuen a Catalunya. Un dels motius que provoca aquesta baixa participació és la introducció del vot pregat, amb la reforma de la LOREG el 2011. Bosch ha anat més enllà: “de les 125 peticions que es van fer al consolat espanyol a Moscou, només va poder votar una persona afortunada. Aquí hi ha clarament alguna cosa que no funciona”, ha reblat.

El sistema de vot pregat és la modalitat de sufragi en la que l’elector potencial ha de demanar (‘pregar’) que li sigui concedit el dret a vot. Cal que el votant sol·liciti la documentació mitjançant tramitació telemàtica, correu postal o fax. “La implementació del vot pregat obstaculitza el vot exterior”, ha denunciat Bosch: “No es pot votar no per falta de voluntat, sinó per la barrera que suposa aquest sistema. La realitat és que ni pregant el vot arriben les paperetes”.

El conseller ha titllat la situació d’“inadmissible” i ha afegit que “la ineficiència del govern espanyol posi en qüestió la mateixa democràcia i un dels seus drets més fonamentals: el dret a vot”. El sistema de vot exterior també ha estat criticat pel Síndic de Greuges en el seu informe, per complex i ineficient. “Des del Govern continuarem treballant per tal que es respecti i es garanteixi el dret de sufragi dels catalans residents a l’estranger”, ha assegurat Bosch. El 2016 es va presentar el projecte de Llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior que reconeix els catalans a l’exterior com a subjectes amb drets i deures destinataris de l’obra de Govern.

El conseller Bosch ha anunciat que demà el Departament d’Acció Exterior emprendrà una acció de denúncia dirigida al ministre Borrell, coordinada amb els delegats del Govern a l’exterior, “per tal que es garanteixi i es respecti el dret a vot dels nostres ciutadans”. “Menys persecució a aquells que posen les urnes i faciliten el vot i més foment d’aquest dret fonamental”, ha manifestat el conseller.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram