Font: Delegació del Govern a París

França és el país que acull més catalans a l’exterior: 42.952 persones. La situació geogràfica compartint els Pirineus, Catalunya i la república francesa tenen molts aspectes en comú. Una de les delegacions de referència del Govern català és a París, activa des de 2008. Daniel Camós (Barcelona, 1980), doctor en Economia per la Paris School of Economics i la Université Libre de Brussel·les, i enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya n’és el delegat del Govern des de finals de 2018.

Especialitzat en infraestructures, acumula més de deu anys d’experiència en la gestió de projectes públics, l’anàlisi de polítiques públiques i la recerca en països en vies de desenvolupament. En la seva trajectòria professional, Camós ha treballat al Banc Mundial, la Comissió Europea, les Nacions Unides i altres àmbits acadèmics i organitzacions no governamentals. Disposa també d’un màster d’administració pública en desenvolupament internacional per la Harvard Kennedy School i d’un diploma internacional d’estudis polítics per l’Institut d’Études Politiques Sciences Po de París.

Fins al novembre de l’any passat va viure al Marroc quan va sentir la necessitat de fer un pas endavant: “sóc dels catalans que la vulneració de drets i llibertats a l’Estat espanyol ens ha tocat la fibra. Vaig sentir la necessitat d’ajudar les institucions catalanes a sortir d’aquest etzucac que ens trobem com a país”, ha reblat a Exterior.cat. Camós va aterrar a París una setmana abans del Nadal passat amb la intenció de reobrir la delegació del Govern a França després de l’aturada en sec per l’aplicació de l’article 155 pel govern espanyol. “Vaig tenir la sort que l’oficina no va tancar del tot perquè compartim l’espai amb ACCIÓ, l’Institut Català d’Estudis Catalans (ICEC), l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut Ramon Llull”, recorda el delegat. Tot i així, l’espai que ocupa la delegació francesa hi havia “molt caixes plenes de pols i una foto del president Puigdemont”, afegeix.

Des d’aleshores, la delegació del Govern a París camina a pas ferm amb un equip de persones reduït per redreçar la tasca des de tres eixos: reforçar els vincles entre Catalunya i França, fer costat a les comunitats catalanes en territori francès i explicar què és i què passa a Catalunya. “Els lligams són molt forts en molts aspectes perquè tenim un frontera terrestre que compartim molt estretament”, remarca Camós. La delegació del Govern treballa conjuntament amb altres ens que tracen les prioritats del país.

El turisme i l’economia són dos aspectes que reforcen la relació directa entre tots dos països. França representa una quarta part del turisme estranger de Catalunya. En aquest sentit, el delegat explica que “des de l’Agència Catalana de Turisme s’està fent una tasca per desconcentrar el turisme de Barcelona i ofertar altres propostes de la Catalunya interior”. D’altra banda, les exportacions catalanes i els intercanvis comercials tenen un pas determinant en territori francès. A més, una gran part de les exportacions espanyoles a França passen per Catalunya. Una de les tasques de les diferents delegacions del Govern és enfortir les relacions entre territoris. En aquest sentit, Camós avança que “hi ha un grup d’inversors francesos que estan molt interessats en els projectes tecnològics fets a Catalunya de petites start-up que necessiten capital”. El mes vinent, hi haurà una trobada entre els representants d’start-up catalanes i inversors francesos per segellar acords de negoci.

FRANÇA, EL PAÍS D’ACOLLIDA PER EXCEL·LÈNCIA

Amb 42.952 persones inscrites, França és el país del món on acull més població catalana a l’exterior. El segueixen Argentina (30.699) i Alemanya (25.263), que històricament tenen una forta presència catalana. A França hi conviuen una desena de casals catalans dels quals actualment 8 es mantenen actius. A la capital, París, és on s’hi concentra majoritàriament la població catalana. L’any passat, a França s’hi van celebrar més de 600 manifestacions culturals catalanes. Des de la delegació a París s’ha fet una primera ronda de contactes a l’entorn de la capital francesa. Ara, Camós té previst eixamplar els vincles amb la resta de comunitats. . “Una de les prioritats de la delegació serà refermar els vincles amb els casals catalans”, assegura Camós, qui ha participat en els actes amb motiu de la festivitat de Sant Jordi a Nantes amb el casal català d’aquesta ciutat francesa.

A França com a la resta del món, Catalunya obria els informatius l’octubre de 2017 arran de la celebració del referèndum per a la independència. Un any i mig després la presència mediàtica ha minvat substancialment. Camós explica que “a França, ningú ha deixat de demanar una solució democràtica, sobretot, des que s’estan malmetent els drets i llibertats fonamentals dels líders polítics que són a la presó i a l’exili”. Si hi ha un polític que ha marcat Camós és Raül Romeva, un dels polítics catalans que estan sent jutjats a Madrid al Tribunal Suprem. “Hi tinc una gran admiració”, reconeix el delegat. “Sóc dels qui creia que el dia que Romeva entrés a la presó, Europa reaccionaria…”, confessa.

Des de la seva presència a París, Camós afegeix que “els francesos són molt sensibles amb els valors republicans que van impulsar ells mateixos. La vulneració de drets i llibertats dels polítics catalans preocupen a França. Tenen clar que la qüestió catalana l’han de decidir els catalans, que la situació no és còmode per a la Unió Europea i qualifiquen de greu l’actitud de l’Estat espanyol”. A França, més d’una quarantena dels principals partits polítics van signar, el passat mes de març, un manifest per demanar respecte pels drets i les llibertats fonamentals a Catalunya. El Consell Regional d’Occitània ha demanat la intervenció de França i la Unió Europea per solucionar el procés català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram