
La delegada de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Isabelle Dessureault, amb la consellera Alsina [Foto: Generalitat]
Es tracta de la 6a edició de l’International Intercluster Meeting, organitzat conjuntament per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, i el Ministeri d’Economia i Innovació del Quebec.
L’objectiu de les jornades, on han participat un total de 39 clústers, 18 de catalans i 21 de quebequesos, és fomentar noves col·laboracions i aliances estratègiques entre aquests actors empresarials, generar sinergies i crear noves oportunitats de negoci.
Hi han assitit la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero; la viceministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Govern del Quebec, Sylvie Barcelo, i de la delegada de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Isabelle Dessureault.
“Un soci prioritari i d’interès estratègic”
La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina ha destacat que el Quebec és “un soci prioritari i d’interès estratègic” per a Catalunya, tant a escala global com específicament a l’Amèrica del Nord, “tal com corrobora la nostra relació històrica”.
Amb motiu de la commemoració, Alsina ha refermat la voluntat del Govern de “mantenir i enfortir la relació bilateral sòlida, de confiança i de cooperació efectiva” per afrontar “els reptes de futur i els interessos globals comuns”, com ara la recuperació després de la pandèmia de la COVID-19, la crisi climàtica, la promoció a l’exterior dels valors i la cultura propis, la digitalització o la igualtat de gènere, entre altres àmbits.

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la sessió virtual d’obertura [Foto: Generalitat]
A més, Dessureault ha afegit que “al llarg d’aquests anys hem fomentat una històrica complicitat entre el Quebec i Catalunya impulsant l’intercanvi cultural i lingüístic”.
Relacions des de fa gairebé 40 anys
Les relacions entre Catalunya i el Quebec es remunten a fa gairebé 40 anys, quan al 1983 es va començar a preparar un acord de cooperació en diversos àmbits d’interès, com ara les polítiques lingüístiques, la diversitat cultural i l’educació.
El 1996, les relacions es van formalitzar amb la signatura de l’Acord de Cooperació amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi cultural, econòmic i social entre els dos territoris. Posteriorment, la cooperació s’ha ampliat a d’altres àmbits, com la ciència i la tecnologia, la indústria, la sanitat i l’administració pública.