Font: Laura Bertran | Ràdio Arrels

Supermercats, restaurants i botigues del petit comerç de Perpinyà estan rebent tota mena de pressions per part de l’associació Catalunya Peuple d’Espagne perquè retirin els símbols independentistes dels seus establiments. Des de la celebració del referèndum de l’1-O, els comerciants que mostren alguna simbologia a favor del procés català són víctimes dels atacs per part dels que defensen la unitat d’Espanya.

És el cas de la botiga Visc, que comercialitza objectes relacionats amb Catalunya. Des de fa anys ven tota mena de productes de merchandising de Catalunya i França. Des de banderes, samarretes o gorres. Muriel Taurinya ha dit a Exterior.cat que “mai havíem tingut cap problema fins a l’1-O. Des d’aleshores hi ha hagut un degoteig d’amenaces i fets que posen en risc els drets que tenim com a comerciants. Els espanyols i francesos ens vénen a insultar a la botiga…”.

A l’exterior de l’establiment hi lluïa una estelada. “Vam acabar treient-la perquè tant els francesos com els espanyols contraris a la independència la fèien malbé cada cop”, reconeix. A banda d’aquests actes vandàlics, la problemàtica va agreujar-se quan a principis de 2019 “vam rebre una amenaça de bomba”, afegeix. “A través de les xarxes i des d’un perfil fals ens van assegurar que col·locaríen una bomba dins la botiga”, confessa. Arran d’aquesta amenaça, Taurinya va presentar una denúncia a la Gerdarmerie de Perpinyà.

Lluny de baixar el suflé de tensió a Perpinyà, la botiga Visca va rebre, aquest dimecres, un correu electrònic de l’associació Catalunya Peuple d’Espagne reclamant que retiri tota la simbologia que faci referència a Catalunya. “Volen que retirem les samarretes de la Diada d’enguany i tot allò que tingui una vinculació amb l’independentisme”, diu Tuarinya.

La propietària de l’establiment ha avançat que, a través d’un advocat, respondrà aquesta entitat demanant-los que “aturin aquesta campanya d’intimidació” que estan fent contra els comerços de Perpinyà. Taurinya rebla que “tot el que estem fent és legal. Tenim el dret a vendre tot allò que vulguem”. I va més enllà: “no ens deixarem intimidar. I si convé portarem el cas als jutjats”, sentencia.

L’associació Catalunya Peuple d’Espagne, fundada a Suïssa l’any passat, defensa que la majoria social a Catalunya se sent tant espanyola com catalana i estan en contra de la independència de Catalunya. Al seu web asseguren que lluiten contra el que consideren “adoctrinament” i “intent de ruptura separatista català d’Espanya”. No és la primera vegada que l’associació actua contra l’independentisme català. A finals d’agost van manifestar-se a Berna en una convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana.