
Foto: Freepik
Més de 3.000 empreses catalanes tenen presència a l’estranger a través de filials establertes en altres països. En total, al món hi ha més de 8.300 filials amb matriu a Catalunya. Són dades d’Acció que constaten la internacionalització i l’obertura de l’economia catalana.
El perfil de l’empresa catalana internacionalitzada és molt ampli: des de micropimes amb menys de 10 treballadors fins a grans multinacionals nascudes a Catalunya que donen feina a milers de persones. Per sectors, les companyies més establertes a l’exterior són dels sectors d’infraestructura, construcció, consultoria, finances i assegurança.
Portugal és el país amb més filials catalanes, seguit dels Estats Units i Mèxic. Brasil, França i Itàlia completen el rànquing.
Les empreses catalanes més internacionalitzades
Entre les deu empreses catalanes més internacionalitzades acumulen 1.235 filials a l’estranger, segons dades facilitades pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
10. Punta Na Holding (Mango): 54 filials en 38 països.
Societat immobiliària fundada el 1990 pel desaparegut Isak Andic, fundador de Mango, per agrupar totes les seves propietats. Avui en mans de la família Andic, el 2024 va facturar 49,8 milions d’euros i va obtenir un benefici de 10,7 milions d’euros. Disposa de 130.000 metres quadrats de locals comercials en carrers de Nova York, Praga, Viena, Atenes, Madrid, Istanbul o Barcelona.
9. Rominvest (Grup Romeu): 58 filials en 22 països.
És l’empresa que agrupa tota l’activitat del Grup Romeu, empresa nascuda el segle XIX a Tarragona dedicada a la logística internacional de mercaderies. Amb una facturació superior als 900 milions d’euros i un benefici net de 44 milions, genera el 40% del seu negoci a Llatinoamèrica. Amb més de 2.000 treballadors, és el hòlding de referència de la logística internacional de l’Estat i ofereix transport i serveis derivats per terra, mar i aire.
8. Werfen: 81 filials en 28 països.
Amb seu central a l’Hospitalet de Llobregat, Werfen fabrica instruments de diagnòstic mèdic i exporta els seus productes a més d’un centenar de països. Multinacional familiar, és propietat de la família Rubiralta i dona feina a més de 5.000 persones. El 2024 va generar 2.184 milions d’euros, amb un benefici net de 170 milions. Són líders mundials en diagnòstic especialitzat en àmbits com l’Hemostàsia, Autoimmunitat, Transfusió i Trasplantament.
7. Roca Corporación Empresarial: 95 filials en 35 països.
Roca va iniciar la seva activitat el 1917 dedicant-se a la fabricació de radiadors de ferro i avui dia és un dels líders mundials en la creació d’espais de bany, amb presència a més de 170 països i 21.000 treballadors arreu del món. El 2023 va obtenir una facturació de 2.057 milions d’euros i un benefici net de 27 milions. Té la seu principal a Barcelona.
6. Comsa Corporación de Infraestructuras: 100 filials en 20 països.
Fundada el 1891 a Reus, Comsa s’ha convertit en un dels referents del sector de la construcció, especialitzada en les infraestructures avançades i alt component tecnològic. Túnels, ponts i infraestructures ferroviàries o aeroportuàries d’arreu del món porten el seu segell. El TRAM de Barcelona entre Glòries i Verdaguer i la construcció de l’autovia B-40 són alguns projectes locals amb els quals ha participat. A escala internacional, ha renovat vies del metro de Mèxic o s’ha encarregat de la instal·lació de sistemes de transport intel·ligents a Colòmbia. El 2024 va facturar 987 milions d’euros, amb un benefici net de 7,5 milions.
5. Dea Hotels: 123 filials en 25 països.
Amb seu a Barcelona, és la societat patrimonial de la propietat del Grupo Hotusa, un dels líders del sector hoteler a l’Estat espanyol. Una de les seves marques més reconegudes és Eurostars Hotels. En total, té més de 250 hotels repartits pel món i dona feina a unes 6.000 persones. El 2023 va facturar 1.400 milions d’euros.
4. Grifols: 134 filials en 35 països.
Hòlding farmacèutic català amb origen el 1909 amb la creació de Laboratoris Grifols. Del sector farmacèutic i hospitalari, ha destacat per la seva especialització en el tractament de la sang i del plasma. Són líders en medicina transfusional i en els medicaments derivats del plasma per a malalties cròniques i rares. El 2024 va ingressar 7.212 milions d’euros. El gener de 2024, Grifols va viure un punt d’inflexió, quan el fons especulador Gotham City va publicar el polèmic informe en què acusava Grifols d’haver manipulat els comptes. Tot plegat va desembocar amb enfonsament a la borsa, canvis de direccions i casos judicials oberts. L’empresa catalana ho ha negat i ha portat Gotham als jutjats.
El ‘top 3’ d’empreses internacionalitzades el protagonitzen FCC (284 filials), Fluidra (168 filials) i Exea Emprearial, de Puig (138 filials)
3. Exea Empresarial (Puig): 138 filials en 36 països
Societat de capital risc impulsada per la família Puig, companyia internacional catalana fundada el 1914 que opera en els sectors de la moda i de les fragàncies. El 3 de maig de 2024 va sortir a borsa, any que va tancar amb 4.790 milions d’euros en vendes i 531 milions d’euros de benefici. En el seu catàleg té marques com Carolina Herrera, Rabanne, Jean Paul Gaultier o Adolo Domínguez.
2. Fluidra: 168 filials en 49 països
Empresa líder al món en equipaments i de solucions connectades per a piscines i wellness i tractament de l’aigua. Amb seu principal a Sant Cugat i fundada a Sabadell, s’ha convertit en líder mundial, amb unes vendes globals de 2.051 milions d’euros. Té marques com AstralPool, Polaris o Zodiac i 1.400 patents i són pioners en la connectivitat en la piscina.
1. Fomento de Construcciones i Contratas: 284 filials en 40 països
Grup empresarial amb seu a Barcelona especialitzat en la construcció d’infraestructures, els serveis de medi ambient i la gestió de l’aigua. És un dels líders mundials del sector amb una plantilla de més de 71.000 treballadors. Amb més de 125 anys d’història, impulsa des d’infraestructures ferroviàries fins a ponts, autopistes, túnels o obres marítimes, amb una forta rellevància de la concessió pública. El 2024 va facturar 9.071,4 milions d’euros amb un benefici net de 725,4 milions.