Els integrants del grup de teatre del Centre Català Lausana [Foto: cedida]

Suïssa és una de les destinacions més atractives al món per als qui volen dedicar-se a la investigació científica fugint de la precarietat palpable a l’Estat espanyol. Lausana concentra bona part de l’oferta, i és la ciutat on resideixen un grup d’investigadors catalans que, a més de la ciència, tenen una altra passió fora dels laboratoris: el teatre.

La majoria dels integrants d’aquest grup d’investigadors havia tastat el teatre amateur de petits, en els seus pobles i ciutats. Tot i que aquella experiència quedava molt llunyana, el cuquet per tornar a fer teatre va aparèixer amb força durant la pandèmia. “Una de les restriccions que hi havia a Suïssa era que les trobades havien de ser d’un màxim de cinc persones. En aquestes trobades es va posar la llavor del que som avui, un grup de teatre. Així va començar tot…”, explica l’actual directora del Grup de Teatre del Centre Català de Lausana, Marina Brasó.

Brasó (Valldoreix, 1990) és biològa i actualment està duent a terme un postdoctorat a la Universitat de Lausana. És la parella de Diego Hartasánchez, qui també és científic i forma part del grup. Tots dos es van incorporar més tard, fa poc més d’un any, a un grup que van impulsar Xènia Oller, Arnau Llobet i Laura Solanelles.

Imprevistos obligats

Els dijous a la tarda, aquest grup d’investigadors canvia el laboratori pel local d’assaig, la seu del Centre Català de Lausana. Un dels primers reptes del grup va ser triar l’obra: Le Prénom (El nom), de Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patellière, traduïda al català per Jordi Galceran i adaptada al català per Francesc Fàbregas i Elisa Battikh Sala. “És una obra coneguda, divertida i que ens ho fa passar molt bé”, explica Brasó.

El camí fins a l’estrena ha generat més d’un obstacle. Sobretot, en alteracions en el repartiment de papers de l’obra. Júlia Gasull es va incorporar al grup rellevant Xènia Oller, qui per motius professionals s’ha traslladat a Catalunya. I Emma Ricard va substituir Marina Brasó, qui inicialment tenia assignat un paper dalt dels escenaris i va passar a assumir la direcció per un bon motiu: “em vaig quedar embarassada!”, recorda. “No teníem ningú que ens dirigís, així que va ser una bona manera per seguir implicada”, admet.

L’aprenentatge i la memorització del paper no va ser senzill. “No acabàvem d’aprendre’ns el text i això feia que no poguéssim desenvolupar la part més bonica i artística del projecte, que era l’escenificació”, diu. Així que el grup va decidir apostar per fer una lectura dramatitzada: “ens va alliberar a tots”, reconeix. “Fixar una data per l’estrena de l’obra, també“, subratlla. Després de molts assajos ha arribat l’hora de posar tota la carn a la graella.

S’estrenen diumenge

El grup de teatre del Centre Català de Lausana (Suïssa) puja per primer cop als escenaris. Ho farà aquest diumenge 27 de novembre (17h) a la mateixa seu del centre. Les places són limitades i l’entrada és gratuïta amb participació voluntària. “Els donatius i beneficis seran per La Marató de TV3 d’enguany, dedicada a la salut cardiovascular”, subratlla la directora.

Aquest divendres faran l’assaig general. “Estem nervioses, però il·lusionades!”, diu Brasó. El Whatsapp del grup -que porta per nom “El nom’ (el títol de l’obra)- bull enviant-se missatges perquè tot estigui llest per l’estrena. Qui sap si serà la primera de moltes. Zuric ha consolidat els Quinta Forca en la darrera dècada, i Lausana no vol ser menys. Sigui com sigui, les comunitats catalanes de Suïssa posen en valor al món un dels ADN del país, l’estima pel teatre amateur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram