El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch [Foto: Govern]

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha presidit la primera reunió d’aquesta legislatura de la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i de la Unió Europea, l’òrgan que coordina les polítiques i les actuacions dels departaments de la Generalitat en matèria d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.

En la trobada, Duch ha detallat les accions que implicaran la col·laboració directa d’altres departaments del Govern aquest 2025, especialment en l’àmbit de la Unió Europea, com la lluita contra la desinformació.

“La Unió Europea té diferents eines o possibles mesures des del punt vista legislatiu per enfrontar-se a les polítiques de desinformació. I aquí, nosaltres, com a Govern, ens hem de posicionar. Són temes en els quals no n’hi ha prou amb tenir una legislació, aquesta legislació s’ha d’aplicar”, ha asseverat Duch.

En aquest sentit, el conseller ha fet valdre les noves regulacions europees, com la llei de Intel·ligència Artificial o la llei de mercats digitals, per garantir la protecció dels drets fonamentals.

“Se’ns gira molta feina. I aquesta no és només una feina del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior sinó de tot el Govern”, ha subratllat el conseller

En clau també europea, el titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha recordat la importància del Pla Brussel·les, que recull mecanismes per sistematitzar i canalitzar ―en coordinació amb els departaments del conjunt de la Generalitat― les actuacions necessàries per aprofitar les oportunitats que es deriven de la presència a Catalunya a les institucions europees.

En aquesta línia, el conseller ha instat tots els departaments del Govern a treballar en favor d’una política exterior cohesionada i efectiva: “Se’ns gira molta feina. I aquesta no és només una feina del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior. És una feina de tot el Govern, de tots els departaments, de totes les entitats de l’administració pública de la Generalitat”, ha assegurat Duch.

Finalment, Duch ha desgranat, davant dels membres de la comissió, els principals eixos del departament.

La Comissió Interdepartamental es reuneix com a mínim una vegada l’any i en formen part els secretaris i les secretàries generals dels departaments de la Generalitat i les persones que ocupen la màxima responsabilitat executiva dels organismes de la Generalitat amb oficines sectorials a l’exterior.

El director del CIDOB, Pol Morillas, durant la presentació de la Nota Internacional “El món el 2025′ [Foto: Govern]

L’agenda internacional del 2025, també a l’epicentre de la jornada

En el marc de la jornada, també s’ha presentat la Nota Internacional “El món el 2025”, un exercici de reflexió prospectiva de l’equip investigador del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), que posa el focus en deu dels temes que marcaran l’agenda global el 2025.

El retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units obliga el món a reubicar-se. “Estem assistint a un canvi d’era respecte a les grans certeses del segle XX. L’ordre internacional està sent qüestionat des dels seus principis més fonamentals”, ha afirmat Pol Morillas, director del think tank.

La trobada també ha permès identificar sinergies alineades amb els objectius de projecció internacional de Catalunya.

Duch reforça la projecció internacional de l’economia catalana a Davos
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram