Sobre la campanya electoral, la periodista de Badalona ha subratllat que ha estat “la més inaudita, la més turbulenta i amb més girs de guió dels últims temps”. I ha afegit que “com a periodistes, m’ha sorprès l’accés que tenim a la vida política i institucional nord-americana, malgrat ser premsa estrangera”, tot i que des que Biden va retirar-se de la cursa electoral “hem passat a ser una nosa”.
“El més interessant com a periodista és trepitjar el terreny, moure’t pel país, preguntar i escoltar. Prendre el pols ens dona una mirada més àmplia del país, ja que Washington no deixa de ser una bombolla”, ha subratllat.
“En una democràcia, el perdedor accepta la seva derrota. I estem donant per fet que no serà així. El que està en joc és la democràcia”, ha subratllat la catedràtica Laia Balcells
El periodista i corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Francesc Garriga ha explicat que “fins a l’estiu, tenia la sensació que tot era previsible amb Joe Biden tenia opcions de revalidar la presidència. Però des del debat Biden-Trump, tot ha passat a ser imprevisible”.
“Com a periodistes són les eleccions més emocionants i divertides de totes”, ha dit Garriga. “He de confessar alguna addicció: estic consumint enquestes per sobre de les meves possibilitats”, ha bromejat. Tant Heredia com Garriga han explicat algunes de les reflexions de diferents ciutadans nord-americans recollides durant els seus viatges.
La catedràtica de Ciència Política a la Georgetown University, Laia Balcells ha alertat que “que tots tinguem clar que passi el que passi Trump es declararà guanyador, és preocupant i extremadament greu”. En aquest sentit, ha afegit que “la democràcia el perdedor accepta la seva derrota. I estem donant per fet que no serà així. El que està en joc és la democràcia”.“He de confessar una addicció: estic consumint enquestes per sobre de les meves possibilitats”, ha bromejat el periodista Francesc Garriga
Balcells ha estat molt crítica amb Trump: “com a president ja tenim una experiència prèvia: va promoure una insurrecció per la qual va ser condemnat i va haver-hi un intent de deslegitimar el sistema democràtic”. I ha afegit que “mai s’havia viscut que algú qüestionés el propi sistema democràtic. Trump ha estat un terratrèmol”. Una de les claus de les eleccions, segons Balcells, serà la participació: “serà diferencial qui hagi estat capaç de mobilitzar l’electorat d’última hora”.
El president i CEO de l’ONG Anera i expert en Desenvolupament Internacional i Política Exterior, Sean Carroll ha posat l’èmfasi en la política internacional i les relacions de la Casa Blanca. “L’administració Biden ha recosit les relacions amb el món que va trencar Trump durant la seva presidència. Si torna a guanyar Trump, es repetirà el mateix: primer, America”.
“El món està mirant les eleccions nord-americanes amb molta por. Tothom pensa que si es va sobreviure a un mandat de Trump, també s’ha de superar un segon. Però no sé si serà així”. Malgrat tot, Carroll ha pronosticat que “guanyarà Kamala Harris”.
El doctor en Folklore i Patrimoni Cultural i tècnic sènior de Relacions Institucionals a la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà, Michael Utsunomiya. “Tenim un problema molt greu: hi ha un 40% dels nord-americans que creuen que les darreres eleccions nord-americanes van ser robades, tot i que objectivament no és així. Aquest relat és molt perillós”, ha denunciat.“El món està mirant les eleccions nord-americanes amb molta por”, ha dit l’expert en Desenvolupament Internacional i Política Exterior, Sean Carroll
En aquest sentit, Utsunomiya ha assegurat que “em preocupen les tendències que viu aquest moment el país. Hi ha una rigidesa cultural en la política nord-americana. En aquests últims anys, malauradament, Hem vist i hem viscut la cosa més desagradable de la cultura nord-americana”.
El debat, en català, ha estat moderat pel delegat del Govern als Estats Units i el Canadà, Isidre Sala.
Els catalans i catalanes dels Estats Units aposten per Harris i temen una reacció violenta del trumpisme