Foto: Freepik

La Generalitat de Catalunya ha captat 480 milions d’euros d’inversió estrangera el 2020 a través d’ACCIÓ, un 31% més respecte a l’any anterior. Aquest increment contrasta amb el descens del 22,7% anual del total de la inversió estrangera a Catalunya, de 2.966 milions d’euros el 2020, segons les dades publicades per la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

En qualsevol cas, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement ha captat 77 projectes d’inversió el 2020, la tercera xifra més elevada de la sèrie històrica, iniciada el 1985. El 87% del volum d’inversió és en projectes industrials i els principals països inversors són França, el Regne Unit o el Japó.

El 2020, ACCIÓ ha captat 77 projectes d’inversió estrangera a Catalunya, que han suposat la creació de 2.278 llocs de treball i el manteniment de 1.144 més. Analitzat en quinquennis, la inversió estrangera atreta per l’agència entre 2016 i 2020 ha assolit els 1.759 milions d’euros, un 23% superior a la xifra registrada entre 2011 i 2015.

Sota els efectes de la pandèmia

Tot i l’increment de la inversió estrangera captada a través d’ACCIÓ, el total d’inversió estrangera a Catalunya ha caigut un 22,7% el 2020, fins a 2.966 milions d’euros. Aquesta dada representa la xifra més baixa des de 2012, segons les dades de la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

De la inversió captada per ACCIÓ, la major part correspon a projectes de caràcter tecnològic. En concret, el sector TIC i digital ha agrupat el 32,5% de la inversió; l’automobilístic, el 9,1% i l’alimentació, el 6,5%. “Els projectes industrials copsen el 87% de la inversió rebuda i posen de manifest el pes industrial del país”, ha afirmat Romero.

“Aquestes xifres demostren la bona feina que s’està fent i el gran potencial del teixit català per atraure inversió”, ha assegurat el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, en la roda de premsa de balanç de captació d’inversions estrangeres.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha atribuït el creixement de la inversió estrangera a través d’ACCIÓ a la consolidació de Catalunya com un ecosistema tecnològic. Gran part de la inversió s’ha destinat a aquest sector, “accelerat” per l’impacte de la pandèmia.

Per la seva banda, el conseller delegat d’ACCIÓ ha explicat que alguns dels projectes d’inversió estrangera captats el 2020 eren iniciatives de caràcter industrial, en cartera des de 2018 o 2019. En altres casos, com els projectes relacionats amb el sector TIC, els processos de maduració són més curts.

França, el Regne Units i el Japó, països inversors

El primer país inversor ha estat França, amb un 14,3% dels projectes, seguit del Regne Unit, amb un 13%, i el Japó, amb un 10,4%. D’acord amb el volum d’inversió, els principals països han estat el Japó i els Estats Units. El conseller delegat d’ACCIÓ ha destacat la feina de les oficines a l’exterior com un element essencial no només per ajudar les empreses catalanes a internacionalitzar-se, sinó també per captar inversió estrangera.

D’acord amb el perfil de l’inversor, més de la meitat (un 50,6%) dels projectes són d’empreses que no tenen presència prèvia a Catalunya. Un 19,5% de la inversió prové de companyies ja presents a Catalunya que amplien línies de producció, i un 15,6% són noves inversions.