Font: Keranews

Estats Units viu una onada de protestes a diverses ciutats arran de la mort de l’afroamericà George Floyd, dilluns passat, mentre era detingut a Minneapolis (Minnesota) per la policia. La tensió ha crescut als carrers entre els manifestants en el que consideren un nou cas de violència racista. Aquest cas ha tornat a generar un debat sobre la desigualtat racial als Estats Units.

Des de fa més d’una dècada, Minnesota compta amb un Casal Català. Hi formen part més de 70 integrants i alguns d’ells expliquen la seva visió dels fets a Exterior.cat. És el cas de Rosa Rubio (Barcelona, 1969), que viu a una sola milla on va morir Floyd, i treballa com a intèrpret al districte de Richfield Public School.

“Des de casa ensumem l’olor de les flames dels manifestants. Aquesta setmana, cada nit sobrevola un helicòpter i sonen les sirenes de bombers i policia”, admet. És a tocar de Lake Street, on es concentren els manifestants per protestar contra la policia i una zona on hi resideix la població negra de la ciutat.

Rubio hi viu des de fa més de vint anys i coneix bé la societat de la ciutat. “La gent s’implica en causes socials, però després cadascú a casa seva. ‘Minnesota nice’, la idea que tothom és molt amable, però tot queda de portes enfora. Els autòctons no t’acaben d’obrir mai la porta de casa seva”.

“Per la meva experiència a l’escola, hi ha molt racisme. O es canvien les lleis o els drets dels afroamericans corren perill”, avisa. Rubio recorda que “durant el confinament per la Covid-19, ciutadans de Minneapolis es van manifestar amb fusells davant la casa del governador perquè aixequés l’estat d’alarma i la policia ni va inquietar-se. En canvi, estan sent molt durs amb els manifestants negres”.

NO ÉS UN CAS AÏLLAT

Carme Calderer (Berga, 1951) fa vint anys que viu a Minnesota, tot i que als Estats Units hi resideix des de quaranta anys. Abans ho havia fet a Pensylvannia. És matemàtica i exerceix com a professora a la Universitat de Minnesota, a Minneapolis. “Les universitats són espais no es viu el racisme, tot i que  implícitament hi és. És un racisme actiu, sistèmic, molt estès i molt profund. I fets com aquests et fan obrir els ulls”, diu.

Un altre factor és la violència policial. “La mort de Floyd no és un cas aïllat als Estats Units. Passa molt sovint en moltes ciutats però passen  desapercebuts”, diu Calderer. “Tot passa per canviar el sistema judicial, ja que passi el que passi els agents de policia que cometen aquests actes no són mai declarats culpables”, afegeix.

Gemma Puntí (Vic, 1978) viu a South Minneapolis, des de 2003. És professora d’Educació al Metropolitan State University, a Saint Paul, a tocar de la ciutat. “Per entendre el què està passant a Minnesota s’ha de contextualitzar amb la història dels Estats Units. Des de l’època de l’esclavatge, el país no té polítiques socials per erradicar les desigualtats que pateixen els afroamericans”, subratlla Puntí.

“Minnesota és un dels estats on té els rànquings de millor benestar, però contrasta amb els pitjors registres de desigualtat, i qui ho pateix més és la comunitat afroamericana”. Com a solució, la professora vigatana considera que “si es vol acabar amb les desigualtats i la violència policial, cal modificar les lleis. Ha quedat clar que amb el ‘Black Lives Matters’ no n’hi ha prou. I aquest és un repte que tenen els nord-americans sobre la taula”.

Tot i que amb la Covid-19, la universitat no s’hi fan classes, Puntí afegeix que “des de dijous la universitat és tancada per evitar possibles incidents i desperfectes”, tenint en compte que “és la universitat més assequible de la ciutat i on la diversitat entre els joves és molt gran. Ara bé, al marge dels debats que es generen a classe sobre el racisme, no he palpat mai cap episodi semblant en primera persona”.

Foto: A Minneapolis, al lloc on va morir George Floyd s’ha fet un grafit en la seva memòria [cedida]

Imma Cabotí (Sant Andreu de Llavaneres, 1969) va viure 13 anys a Minneapolis. Ara ho fa a Washington DC. Presidenta del Casal Català de Minnesota durant cinc anys (2012-2017) i excoordinadora de l’ANC USA, Cabotí explica que “Minnesota no és una ciutat racista. Al contrari, hi ha molta gent liberal i de mentalitat oberta”.

Ara bé, subratlla que “com a la majoria d’estats del país, Minnesota també pateix una segregació racial. Cadascú viu aïllat de l’altre i pràcticament no hi ha contacte”. Mentre viva a Minnesota, Cabotí va col·laborar amb l’associació Minnesota Association of Black Lawyers (MABL), formada per un grup d’advocats que “lluiten per a la reinserció de persones negres que han passat per la presó”.

Noelia Mayorgas (Castelldefels, 1975) fa cinc anys que viu a Long Lake (Minnesota), a 20 kilòmetres d’on van ocórrer els fets. “Al nostre entorn no detectem la realitat de desigualtats ni racisme, i tampoc sabem què en pensen els nostres veïns. Això sí, un veí ahir ens va explicar que va retirar els ordinadors de la seva oficina per por als aldarulls”, explica Moyargas.

A L’ESPERA D’UN CAP DE SETMANA TENS

A l’espera del que pot succeir durant el cap de setmana, a Minneapolis, un reporter de la CNN ha estat detingut de la policia mentre informava dels fets en directe. L’FBI està investigant el cas i ha de determinar si els agents -que han estat expulsats del cos- van violar lleis federals.

Floyd va morir després que un policia li pressionés el coll durant cinc minuts fins a perdre el coneixement. Un episodi més de la violència policial que pateixen els afroamericans. El cas s’ha fet viral per les xarxes socials i, de nou, les comunitats afroamericanes dels Estats Units han sortit al carrer per a reivindicar els seus drets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram