Font: Romaqui

Maria Hernández Reig (La Garriga, 1969) va visitar Roma per primera vegada fa 25 anys mentre estudiava Història de l’Art. Va programar una estada de sis mesos per “descobrir el barroc en viu” però “vaig anar postposant la tornada a casa fins que m’hi vaig quedar a viure-hi”, explica a Exterior.cat. De l’estima per l’art, a Hernández Reig li va sorgir la possibilitat de fer de guia turística a Itàlia. I així va ser.

En poc temps va començar a treballar explicant en italià la superintendència de Roma als museus i sales d’exposicions municipals com a guia de la soprintendenza archeologica di Roma, un òrgan del Ministeri de Cultura d’Itàlia. Durant 10 anys, la vallesana va forjar-se en el sector turístic fins que va veure la possibilitat d’oferir turisme en català. “Des de feia temps que vaig veure que hi havia molts turistes catalans a Roma i que explicar-ho en català era una manera de mostrar-los més proximitat en el tracte”.

Primer va crear “Romaquí”, una proposta cultural que Maria Hernández va instaurar a la capitat italiana per aquells turistes catalans que volen descobrir Roma. “Quan ets a l’estranger, sentir algú que parla en català sempre és ben rebut pels catalans que són de turisme. Per això és tan ben rebuda la proposta, perquè descobrir noves ciutats en català és un actiu molt ben valorat”, reconeix la vallesana. L’experiència de “Romaquí” ja fa 12 anys que està plenament consolidada després de ser la primera experiència al món en oferir un servei setmanal de visites guiades col·lectives en català a l’exterior.

DE ROMA A LA RESTA DEL MÓN

L’any 2012 va néixer formalment l’Associació de Guies Catalans al Món. Una entitat internacional de guies professionals que viuen i treballen fora de l’Estat espanyol i que, segons Hernández Reig, “tenen com a tret característic que els guiatges són en català”. La constitució de l’entitat es formalitza a Barcelona. Tres guies catalans de Roma, Amsterdam i Berlín posen la llavor del que és un projecte arrelat. L’associació forma part del Cens d’Entitats pel Foment de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya i ha estat pionera en la creació d’una xarxa de serveis guiats en català arreu del món.

La prioritat, des del primer moment, va ser oferir un servei per “normalitzar la llengua catalana dins el sector turístic a on malauradament encara està bastant menystinguda, tenint en compte que els tours de les grans ciutats l’anglès i el castellà passen per sobre. Ara bé, ho estem normalitzant arreu del món”, reconeix. En aquest sentit, l’associació ha fet un creixement espectacular en els darrers anys. Ara bé, la vallesana reconeix que “no som tots catalans però sí que parlem tots català, és clar”.

L’associació compta amb el web guiescatalansdelmon.cat on els catalans que tenen l’oportunitat de viatjar poden contractar els serveis de guiatge en català. Ara bé, “el boca-orella és la millor estratègia de màrqueting”, explica Hernández Reig. Actulament, l’associació té punts estratègics en una quarantena de països a tots els continents. Des de Nova Zelanda, Marràqueix, Vietnam o Tòquio fins a la Ruta 66 als Estats Units.

EXTENENT LA XARXA DE GUIES

Una de les pecualiaritats singulars de l’Associació de Guies Catalans al Món és la defensa “d’un turisme que sigui respectuós amb el territori, amb les minories”, diu la vallesana. I va més enllà: els monopolis lingüístics empobreixen el sector turístic, el converteixen en una fàbrica de fer diners quan, en realitat, el turisme hauria de ser generador de cultura, coneixement, sensibilitat i respecte cap a les llengües minoritàries”.

L’associació de Guies Catalans del Món ha obert una campanya de captació de socis sostenidors els quals tindran a canvi descomptes en les visites guiades en català quan contactin els guies inscrits en l’entitat. La vallesana apunta que “ens calen molts actius per poder desenvolupar tots els projectes que tenim en marxa!”. Els socis sostenidors paguen 20 euros l’any i el carnet és transferible a un membre més de la familia. El periodista Vicenç Villatoro, qui va ser guiat a Roma i a Florència en un viatge recent a Itàlia, ha apadrinat l’associació de Guies Catalans de món i és nou soci honorari.

La posada en marxa de l’Associació de Guies Catalans al Món ha servit, segons Hernández Reig, “per a donar confiança en el turisme en català i ha obert camí, ha servit de model a nous webs i plataformes”. Per consolidar la proposta, l’entitat està fent una recerca de nous guies. Els requisits són que parli català, que tingui autorització per exercir i disponibilitat horària.

ELS TURISTES AGRAEIXEN LA PROXIMITAT

Els turistes catalans que trien l’opció de conèixer una nova ciutat tenen l’oportunitat de fer-ho en la seva pròpia llengua.”S’ha d’explicar el Coliseu de la mateixa manera a un japonès que a un català?”, es pregunta la vallesana. L’experiència de més d’una dècada en el sector del turisme fa que consideri que “una visita guiada en català és garantia que l’explicació serà compresa per tothom, no només idiomàticament”.

Amb els anys, la proposta de guiatge en català està cada cop més present arreu del món. Hernández Reig reconeix que “el turisme en català crea confiança, és garantia de proximitat en el tracte i en el contingut i, de retruc, de qualitat”. És per això, que un cop finalitza la visita, la satisfacció del turista català és “molt positiva” i “qui ho prova, sempre acaba triant la mateixa opció vagi a la ciutat que vagi”. Una confiança mútua per un projecte que enforteix la promoció del català arreu del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram