El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, a Brussel·les, la setmana passada [Foto: Govern]

El nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch ha assegurat que “les delegacions tenen sentit si aporten un benefici real a la ciutadania”. Ho ha dit en una entrevista a La Vanguardia on també ha subratllat que “les portes de Brussel·les s’obriran al Govern amb més facilitat”.

Europa serà el marc d’acció del nou govern de Salvador Illa: “Volem vincular i implicar millor Catalunya en els processos que s’estan posant en marxa a la UE i participar-hi d’aquest lideratge europeu”, diu el conseller. “Hem d’estar a tants llocs i processos com sigui possible, però des de la lleialtat a les institucions del Govern espanyol i de la UE”, ha ressaltat.

“A Brussel·les hi ha molta satisfacció perquè el nou Govern vulgui impulsar la seva presència a la UE i participar en aquest lideratge”, ha explicat. I va més enllà: “la meva sensació és que aquestes portes ara s’obriran amb molta més facilitat”.
El govern d’Illa focalitzarà, sobretot, l’acció exterior en el marc europeu. Així, Brussel·les serà un punt de llança en l’acció exterior catalana.

El conseller subratlla que l’acció exterior catalana es farà “des de la lleialtat a les institucions del Govern espanyol”

“La delegació del Govern davant la UE ha dincrementar el seu nivell d’interlocució i de diàleg amb les institucions i amb les direccions generals de la Comissió”, explica Duch. I afegeix que “ens ha d’ajudar a tenir més presència a Brussel·les ia aprofitar millor els moltíssims avantatges que significa ser part d’un Estat membre de la UE”.

L’oficialitat del català a la UE, a l’expectativa

Una de les pedres a la sabata per al nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior serà l’oficialitat del català a la UE. “El govern espanyol ha assumit la prioritat d’aconseguir que el català i les altres llengües cooficials a Espanya siguin llengües oficials de la UE”, ha recordat.

En aquest sentit, ha afegit que “tothom és conscient que l’oficialitat del català, una decisió que han de prendre 27 estats membres, no és una cosa que s’aconsegueix al cap de pocs mesos”. I ha posat en valor el paper del ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares: “el que importa és la voluntat del negociador i la voluntat d’Albares és màxima. Hem de confiar i hem de recolzar”.

El conseller Duch, amb el president Illa, en una trobada institucional amb representants de l’ambaixada nord-americana [Foto: Govern]

Consolidar i ampliar les delegacions

Duch i el govern socialista tenen molt clar quina ha de ser la funció de les delegacions a l’exterior. “Es tracta que les delegacions facin una feina útil a la ciutadania, concretament, que ens permeti obrir portes i eixamplar el nostre teixit empresarial. Si poden fer aquest paper, aleshores tenen tot el sentit. Aquestes delegacions tenen el sentit si aporten un benefici real a Catalunya i als seus ciutadans.”, ha recalcat.

El govern de Salvador Illa no té, inicialment, cap intenció de tancar la xarxa de delegacions a l’exterior. “Hi ha un acord d’investidura amb ERC que diu que hem de consolidar i ampliar. I jo crec que aquest és l’’ordre”, assegura Duch, qui afegeix que el govern té com a prioritat “aconseguir que aquestes delegacions, les ja obertes i les que s’està obrint, puguin tenir un paper eficaç. Quan això estigui fet, veurem els passos següents”.

En l’entrevista a La Vanguardia, Duch ha desvetllat que Toni Comín i la resta d’eurodiputats independentistes catalans estaven convidats. “M’hauria agradat que hi fossin perquè hauria demostrat que han entès la filosofia i l’obertura que promou aquest Govern”, ha etzibat.

El conseller Duch, a la comunitat catalana a l’exterior: “Ens tindreu més a prop que mai”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram