Celebració de la Festa Major a Londres [Foto: Catalans UK]

La presència catalana a Londres i al Regne Unit ha estat una constant des de l’edat mitjana però on va començar a recobrar més presència fou a partir de la desfeta del 1939. Personalitats històriques de renom internacional com Carles Pi i Sunyer, Josep Trueta, Arcadi Sala i Planell, Jaume Elías i Cornet, Pere Gabarró i Garcia i altres exiliats catalans van fundar el 1940 el Casal Català de Londres, com a lloc de trobada d’exiliats i fins i tot esdevingué la seu del Consell Nacional Català.

Londres i el Regne Unit en general sempre ha estat un lloc d’acollida en què fins i tot s’arribaren a fer emissions de ràdio en català a la pròpia BBC durant gairebé més d’una dècada, conduïdes pel periodista Josep Manyé, que sovint signava sota l’àlies de Jorge Marín. El nou president de Catalans UK, Marc Pujol, explica a Exterior.cat que “hi han hagut diferents agrupacions al cap dels anys, però sempre una presència gairebé constant de catalans agrupats a Londres i Anglaterra”.

“La població catalana a Anglaterra ha crescut moltíssim en els últims 15 anys, però també ha madurat molt des d’aquelles onades de gent majoritàriament jove que va venir durant la crisi del 2008 i anys posteriors. I si hi sumem el Brexit i la pandèmia, hi ha hagut un trasbals i un canvi molt profund a la comunitat catalana”, explica Pujol. “Evidentment, ara mateix, és més complicat de venir al Regne Unit a passar una temporada treballant i aprenent l’idioma”, assegura el nou president del casal.

L’entitat que presideix Pujol ha tingut l’ocasió de poder viure i veure l’evolució de molts d’aquests catalans que han residit al Regne Unit al llarg de tot aquest període de principis de segle XXI i té una opinió molt basada en els fets reals.

“La població catalana a Anglaterra ha crescut moltíssim en els últims 15 anys”, explica el nou president de Catalans UK, Marc Pujol

“Molts dels que van venir de joves amb la crisi, s’han establert i fins i tot s’han naturalitzat britànics -la legislació ara mateix permet de manera no molt oficial tenir ambdós passaports, britànic i espanyol-, i evidentment, gent que ha format família aquí, tan parelles de catalans com parelles mixtes de catalans i britànics -i altres nacionalitats”, explica Pujol a Exterior.cat.

Un dels reptes que s’ha marcat Pujol en aquesta nova etapa que comença a Catalans UK és el de recuperar i establir nou contacte amb tota la comunitat catalana que resideix al país. “Aquestes situacions entre d’altres (com emigrants històrics, previs als 2000s), són els reptes que ens trobem com a casal. Poder arribar a tots els catalans, independentment de la seva situació, i que el casal sigui un punt de trobada i que se sentin interessats a participar-hi”, assenyala Pujol.

La pandèmia, un xoc que cal superar

Com a la immensa majoria de casals i centres catalans arreu del món, la pandèmia ha estat un xoc molt gran per a les activitats que organitzen des de sempre Catalans UK, una de les entitats exteriors que organitzava més esdeveniments arreu d’Europa. “La majoria d’activitats que havien estat més populars s’han aturat i, evidentment, ara que ens plantegem la represa no ens trobarem exactament la situació que tenia el casal el 2019”, reconeix el nou president.

“També s’ha d’afegir que, fins i tot abans de la pandèmia, ja s’havia notat un descens de la participació de la comunitat després d’uns anys amb moltíssim involucrament i efervescència. Ens toca intentar recuperar les ganes de participar, l’organització i això tenint en compte que la comunitat ha evolucionat i tenim situacions més variades i també més complicades que abans de que el Regne Unit sortís de la UE”, admet Pujol.

Foto: Catalans UK

De ganes, és evident, que el nou president de la junta no li’n manquen en absolut i, sobretot, tenen la intenció de continuar la bona feina que havia deixat l’anterior junta encapçalada per Carmina Munté. Pujol reconeix que “ens vam proposar d’agafar el relleu d’una manera molt continuista. De fet, agraïm molt a la Carmina Munté i a la resta de membres de l’antiga junta la disponibilitat i ajuda que ens han donat aquestes últimes setmanes abans, durant i ara després l’assemblea anual. I treballarem perquè segueixin involucrats al casa, ja que la seva experiència és essencial pel futur de l’associació”.

Tampoc manquen projectes de cara a les properes setmanes i mesos: tant el president com la junta del casal ja tenen ganes de reprendre la vida normal trastocada per la pandèmia. “La veritat és que volem començar per re-començar amb les activitats presencials, que és el que fa el casal atractiu. La vida onlline, tot i que és útil ens certs casos, no genera la involucració i relació amb altres catalans que hom necessita quan viu a l’estranger”, constata el president.

“Esperem que d’aquí a sis mesos, podem explicar una història d’èxit”, rebla Pujol

“De cara a mig termini volem dedicar-nos a estructurar i sistemitzar les comunicacions de manera que podem arribar a molt més catalans que ara mateix estan repartits per Londres i la resta d’Anglaterra, i mica en mica, poder anar creixent amb uns bons fonaments”, explica Pujol. Tot i això, Pujol vol mostrar-se prudent davant la situació futura però també esperançat de que les seves accions menaran a un nou ressorgiment de l’entitat.

“Esperem que d’aquí a sis mesos, podem explicar una història d’èxit si podem aconseguir que les nostres activitats arribin a molta més gent i que es restableixi la participació que teníem abans de la pandèmia”, assenyala Pujol amb esperança.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram