Foto: ACN

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ha denunciat la mesura que ha implantat el Govern espanyol de presentar els resultats d’una prova PCR negativa abans de les 72 hores del moment de l’entrada en un aeroport (o port) de l’Estat espanyol. “És una mesura d’iimpossible compliment”, diu la FIEC en un comunicat que “impossibilita a l’emigració catalana els desplaçaments cap a casa durant l’època de Nadal”.

Pel que fa a la PCR, l’entitat que agrupa les entitats catalanes a l’estranger asseguren que “les autoritats espanyoles parlen de ‘turismo seguro’, un concepte que no té res a veure amb els viatges familiars d’aquesta època de l’any”. I és fruit que “desconeixen que a molts països és completament impossible fer-ser una PCR amb una antelació tan escassa”. I afegeix que que respecten “l’exigència” però “sorprèn” que no s’apliqui, també, per aquells qui viatgin per carretera o en tren.

En el document, la FIEC deixa clar que “som conscients de la gravetat de la situació epidemiològica i assumim positivament les recomanacions europees i de l’OMS adreçades a limitar l’expansió de virus”, però consideren que els catalans residents a l’exterior -més de 350.000- “no som simples turistes”. Aquells catalans que no viatgin amb la PCR negativa a la maleta corren el risc d’exposar-se a ser sancionat, que poden arribar als 6.000 euros.

UNA PCR, UNA DESPESA EXTRAORDINÀRIA

Si el cost dels bitllets d’avió es disparen per Nadal, els catalans residents a l’estranger que vulguin viatjar per Nadal hauran de gratar-se encara més la butxaca. La FIEC explica que “resulta totalment impossible adaptar les dates de viatge a la disponibilitat de cites en laboratoris públics totalment sobrecarregats arreu i amb dificultats per a donar resultats en un termini breu al no tractar-se de situacions d’urgència”.

Així, la solució passa per fer el test en laboratoris privats. Segons dades de la FIEC, “a països com Irlanda el preu d’un test privat se situa entre 150-200 euros i a Dinamarca o els USA a 350 euros”. En aquest comunicat, la FIEC exigeix que “es respecti el dret a viatjar cap a casa d’aquells que així ho desitgin i el dret del seus familiars a visitar-los en el seu país de residència”.

La FIEC proposa que la prova PCR “pugui ser realitzada directament a l’aeroport” per aquells ciutadans catalans o espanyols residents a l’exterior que “puguin acreditar la condició de residents a l’exterior o bé per a les persones de les seves famílies que els hagin visitat i que puguin acreditar-ho mitjançant una declaració d’auto responsabilitat”.

La prioritat passa, segons la FIEC, a “contribuir amb la màxima seguretat i a la lluita contra el coronavirus” però subratlla que “no volem que això es faci prescindint dels drets a la lliure circulació i a la reunificació familiar que tots tenim”, conclou.

El Govern català ha rebut en les últimes setmanes unes 600 peticions d’informació i queixes de catalans que viuen a l’estranger i que tenen problemes a l’hora de fer-se la PCR per tornar a Catalunya de cara a les festes de Nadal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram