Font: Exterior.cat

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) fomentarà “els valors democràtics i republicans de Catalunya” a l’exterior. Així es va acordar durant l’assemblea que la federació va fer a Barcelona on hi van participar representants dels casals catalans, entitats que treballen la projecció exterior, colles castelleres, forces polítiques organitzades a l’exterior i l’Assemblea Nacional Catalana.

“Davant de l’excepcionalitat que viu Catalunya, on s’estan vulnerant drets fonamentals, tenim el deure de visibilitzar-ho a l’exterior. Els casals catalans no poden mostrar-se neutrals”, va assegurar el secretari de la FIEC, Antoni Montserrat.

A Exterior.cat, Montserrat ha afegit que “totes les entitats catalanes a l’exterior per molt apolítiques que es mostrin s’han vist superades per la situació que viu Catalunya. I, fins i tot, han estat interrogats i interpel·lats pels mitjans de comunicació de l’àrea on resideixen”. Davant d’això, Montserrat rebla que “les entitats catalanes a l’exterior siguin apartidistes no vol dir que hagin de ser neutrals i cegues davant la situació política que viu el país”.

Diferents representants dels casals catalans que van assistir a l’assemblea de la FIEC han exposat el seu posicionament a Exterior.cat. Carmina Munté, presidenta de CatalansUK-Casal Català de Londres assegura que “estem vivim un moment d’excepcionalitat on s’estan vulnerant drets fonamentals i el nostre deure és donar-ne veu a l’exterior. No ens posicionem a favor o en contra de la independència de Catalunya sinó a favor del dret a decidir i de l’autodeterminació”.

Carles Morales, representant de la Comunitat Catalana de Colòmbia, apunta que “des del respecte i la tolerància de tots els punts de vista que hi ha a la comunitat, la majoria creu que s’ha de fer un pas endavant per reivindicar els drets i llibertats del país”. Eulàlia Fàbregas, del Casal Català de Colònia, reconeix que “hem reivindicat sempre la neutralitat, però davant de la vulneració de drets i llibertats sempre ens hi trobaran al capddavant”.

Hi ha casals catalans que volen mantenir-se més al marge de la situació política que viu Catalunya. És el cas del Casal Català de Lisboa. Carles Rovira subratlla que “som catalanistes però més enllà d’això ja hi ha entitats que es mullen políticament”.

La junta de la FIEC va explicar que ha rebut la invitació del Consell per a la República per a formar-hi part.

EL GOVERN HI PARTICIPA

Un altre dels punts rellevants en l’ordre del dia de l’assemblea de la FIEC va ser el desenvolupament legislatiu de la Llei de la comunitat catalana de l’exterior. En aquest sentit, Antoni Montserrat diu que “no s’ha desenvolupat i ja toca! Tenim el compromís del Govern que ho posarà en marxa aviat i que pemetrà “.

Durant l’assemblea va participar-hi el responsable de l’àrea de la Catalunya exterior del Govern, Rafel Caballeria, qui va assegurar que “el 2019 va ser un any políticament molt complicat” tenint en compte les conseqüències de l’aplicació del 155, els pressupostos prorrogats del Govern i els canvis que hi ha hagut al departament d’Acció Exterior.

Des de l’any 2018, només s’ha atorgat una subvenció de 1.000 euros al Casal Català de Costa Rica. A més, els casals catalans han hagut de sobreviure sense rebre cap subvenció econòmica durant tot el 2019 tenint en compte que la convocatòria es va fer amb retard i va patir canvis en les bases reguladores. En aques sentit, Caballeria espera que l’any 2020 “la convocatòria pugui fer-se en tota normalitat”.

Caballeria va anticipar la futura presentació de dues normes sobre el futur Consell de la Catalunya Exterior i el futur reglament sobre reconeixement d’entitats. Caballeria va fer una crida a inscriure’s al Registre de Catalans a l’exterior. Actualment hi ha 11.000 inscrits segons fonts del Govern.

REVERTIR LA PARTICIPACIÓ ELECTORAL

“La caiguda que ha tingut la participació als diferents comicis de 2019 ha estat brutal des de l’aplicació del vot rogat. S’ha d’intentar canviar aquesta tendència i acabar amb aquest sistema”, així s’expressa Montserrat després de constatar un 9,3% de participació de catalans a l’exterior a les eleccions catalanes.

En l’anterior legislatura, el PSOE i Unides Podem van iniciar una reforma electoral per modificar el vot rogat. “Esperem que es pugui reemprendre en la nova legislatura perquè l’emigració no s’atura i la majoria no pot exercir el seu dret a vot. Si s’aboleix el vot rogat podrien canviar i molt els resultats electorals”, ha afegit Montserrat.

Segons les últimes dades, a l’exterior hi resideixen 245.746 catalans majors de 18 inscrits al Oficina del Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Suposa un augment de gairebé 20.000 persones en els darrers dos anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram