Foto: Exterior.cat

Els representants de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), Antoni Montserrat, i de Marea Granate, Berta Burguete, van proposar un text conjunt articulat alternatiu a la proposició de llei dels partits que conformen el govern espanyol.

Ho van fer després de comparèixer l’1 de desembre passat, de forma telemàtica, davant de la subcomissió del Congrés que aborda l’eliminació del vot pregat i la reforma del procediment del vot exterior. La proposta advoca perquè només es pugui descarregar de forma telemàtica un joc complet de paperetes, per tal de garantir el secret del vot.

A més, s’afegeix que “les ambaixades i els consolats garantiran els mitjans materials i tècnics per facilitar a tots els electors, i en particular a aquells que poguessin no disposar de mitjans telemàtics propis”. En aquest sentit, s’indica que “si fos necessari i amb la petició prèvia de l’elector, l’oficina consular enviarà a aquest el joc de paperetes impreses, corresponents a la seva circumscripció al seu domicili”.

S’insisteix en aquest assumpte i es demana que el termini de dotze mesos, una vegada aprovada la modificació del procediment, el Govern prevegi “mecanismes de suport a aquells electors que no disposin de mitjans telemàtics propis”.

Entre les novetats es proposa que l’enviament postal del vot i la documentació que hi acompanya es pugui realitzar al Consolat a través de correu ordinari i no de correu certificat

Així mateix, es proposa que l’enviament postal del vot i la documentació que hi acompanya es pugui realitzar al Consolat a través de correu ordinari i no de correu certificat. També que els vots i les actes elaborades pels consolats s’enviaran a l’Estat espanyol per valisa diplomàtica.

Una altra novetat respecte a la proposició de llei de PSOE i Podem és que es proposa l’ampliació del termini de l’escrutini del vot exterior que per FIEC i Marea Granate s’ha de fer entre el vuitè i l’onzè dia posterior a la jornada de votació, cosa que ja succeeix a les eleccions autonòmiques de Galícia i Canàries.

El president de la Comissió Constitucional –i de la subcomissió per a la reforma electoral–, el diputat socialista Patxi López, es va comprometre que els treballs de la subcomissió puguin quedar tancats durant aquest mes de desembre a la part que correspon al vot exterior i després continuar els tràmits d’adopció per majoria qualificada d’aquesta reforma a la Comissió Constitucional, al ple del Congrés i al del Senat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram