El badaloní Xavi López és el tècnic de Texas Christian University [Foto: Xavi López / cedida]

Fer camí més enllà de l’Atlàntic i complir el somni americà. Fa deu anys, Xavi López (Badalona, 1973) desembarcava als Estats Units i obria la seva segona etapa en aquest país. Aleshores, la temporada 2013-2014, ho feia com a entrenador i donava continuïtat a la seva primera experiència al país bressol del bàsquet. Després de passar-hi quatre cursos com a jugador, tornar a Catalunya i debutar a la màxima categoria del bàsquet estatal, va decidir fer les maletes per provar sort a la universitat de Kansas State, a la lliga NCAA. S’havia retirat, havia penjat les botes, però seguia mantenint intacte l’amor per un esport que li havia donat tot.

Una dècada més tard, Quim Gómez (Sabadell, 1984) ha emprès el mateix camí i la seva destinació ha estat Western Michigan University, on durà a terme una tasca d’entrenador assistent i ajudarà al desenvolupament de les jugadores i a la internacionalització del programa. El vallesà acumula més de vint anys exercint d’entrenador i ara ha fet el salt als Estats Units després de girar per Europa amb un dels projectes que va posar en marxa a Catalunya, el programa Soul Basketball.

Dos catalans en un escenari molt atractiu
Més enllà de compartir nacionalitat, López i Gómez coincidiran per primera vegada com a entrenadors de bàsquet a la NCAA. Estan separats per uns 1.800 quilòmetres, però l’aspiració de créixer uneix els dos tècnics catalans, que expliquen a Exterior.cat com es viu dins d’una lliga que mou milions de dòlars en forma de beneficis.

“El pas de decidir què faràs la resta de la teva vida després de jugar és molt difícil; sempre havia tingut el desig d’entrenar, anar als Estats Units era una oportunitat que m’atreia molt”, explica Xavi López. Sense gaire temps per a repensar-s’ho, va tornar-hi. Primer, dins de l’staff tècnic de Kansas State i durant una temporada. L’any següent va volar fins a University of Oregon, on va coincidir amb jugadores com Sabrina Ionescu o Maite Cazorla, actuals referents en el bàsquet mundial.

El badaloní Xavi López és el tècnic de Texas Christian University i el sabadellenc Quim Gómez, l’entrenador assistent a Western Michigan University

I set temporades després va aterrar a Sacramento State per a reflotar un equip poc acostumat a guanyar. De fet, aquest ha estat el perfil de les plantilles on ha pres part i s’ha especialitzat a fer renéixer els equips. Ara comença la seva onzena campanya i ho fa a Texas Christian University (TCU), un dels centres amb més recursos per a les jugadores i on ha rebut l’encàrrec de dibuixar “un equip guanyador”.

Per la seva banda, Quim Gómez és un novell al país dels grans espectacles. “És una successió d’accidents, anar als Estats Units”, afirma. La seva bona connexió amb qui ara és l’entrenador de l’equip femení de bàsquet de Western Michigan University va ser suficient. I tot i que podria haver fet el camí contrari i marxar a la Xina, va triar els Estats Units per fer el pas definitiu en la seva carrera. Allà, diu, fa una demostració d’amor pel bàsquet: “quan em va arribar l’oportunitat, vaig creure que seria faltar-me al respecte, i també als entrenadors que no la tindran, si no ho hagués agafat”.

Quim Gómez és l’entrenador assistent a Western Michigan University [Foto: Quim Gómez / cedida]

Ambdós coincideixen en explicar la filosofia de l’esport universitari als Estats Units, que s’allunya molt de l’europea. Injectar de recursos les competicions universitàries i obligar-les a igualar les dotacions dels conjunts masculins amb la dels femenins són dues de les potes sobre les quals es recolzen. López reconeix que tot plegat “fa que l’esport femení estigui molt cuidat”, tot i que té reticències a l’hora de traslladar-ho a Europa, “no sé si podria adaptar-se el model dels Estats Units”.

“Quan em va arribar l’oportunitat, vaig creure que seria faltar-me al respecte, i també als entrenadors que no la tindran, si no ho hagués agafat”, diu Quim Gómez

A més, el prestigi que un alumne guanya en estudiar en un centre o en un altre també hi diu la seva. Gómez exposa que Western Michigan University va ser la millor universitat de la seva conferència pel que fa als resultats acadèmics dels seus esportistes el curs passat i que això és un gran valor afegit.

“L’enfocament de l’esport és molt diferent, moltes jugadores fan l’impossible per rebre una beca i jo intento que valorin els recursos que tenim”, explica. “Potser ens hem de plantejar, com a país, com estem finançant l’esport”, diu mirant a Catalunya.

El talent català, molt buscat
Tot i que l’esport als Estats Units viu moltes diferències d’un estat a un altre, comença a obrir la seva mirada cap a Europa. A poc a poc, molts jugadors i tècnics hi van arribant i les plantilles universitàries són cada cop més internacionals. López i Gómez en són dos exemples i lentament obren la porta als qui arribaran. El badaloní explica que “cada any hi ha més jugadores catalanes als EUA, cada universitat vol guanyar i elles ens hi ajuden, per això són tan buscades”.

Xavi López, amb la seva filla a braços, ha arrelat als Estats Units després de deu anys [Foto: Xavi López / cedida]

Gómez, des de la seva posició, explica que als Estats Units “saben que hi ha un bàsquet molt intel·ligent i diferent, però a nivell físic és pràcticament un altre esport i és de les coses que més sobten quan arribes aquí”. Sobre els tècnics, tots dos coincideixen a destacar el bon nivell dels entrenadors catalans i el poc reconeixement que tenen: “hi ha molt bons entrenadors de base a Catalunya que potser no reben el crèdit pel que treballen”, rebla Gómez.

“Cada any hi ha més jugadores catalanes als EUA, cada universitat vol guanyar i elles ens hi ajuden, per això són tan buscades”, explica López

Allò de roda el món i torna al Born no és, de moment, una intenció per a cap dels dos entrenadors. Xavi López és, des de fa uns dies, ciutadà nord-americà i vol seguir fent camí als Estats Units. “Espero estar aquí la resta de la meva carrera, però mai saps les voltes que dona la vida”, confessa. Quim Gómez va arribar a finals d’agost amb un contracte per a dues temporades i comença a assaborir-lo.

Això sí, ambdós coincideixen a recomanar l’experiència de viure des de dins l’esport en aquest país. López diu que “pel que fa a recursos, l’esport està molt ben tractat, és una experiència única”, mentre que Gómez encoratja els qui s’ho repensen: “és un canvi cultural molt gros i et fa replantejar a què dones valor, ho recomanaria al 200%”. El bàsquet català seguirà molt atentament la NCAA aquest curs.

Elite Sports Academy: exportant talent català als Estats Units
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram